Uz jabuke i šljive

Gazdinstvo Bodor iz Bačke Palanke sa uspehom se bavi voćarstvom

1129
Foto: Ilustracija

Bačkopalanačka porodica Bodor, pre petnaest godina posvetila se voćarskoj proizvodnji. Na porodičnom imanju u Tovariševu, na površini od osam hektara, zasadili su jabuke.


Bio je to radikalan zaokret Bodora u njihovom radu, jer su se bavili nekim drugim poslovima. U novoformiranom voćnjaku sve je urađeno planski i uz primenu najnovijih agro – tehničkih dostignuća, pa je posao od samog starta krenuo u dobrom smeru.

– Posao u voćarstvu za nas je ipak bio nešto sasvim novo, jer se sa njim nismo bavili, započeo je svoju priču Gabor Bodor. – Međutim, bio je to za nas izazov, pa smo učili radeći i radili učeći. Početak je bio težak, ali smo od prvog dana bili optimisti, verujući u uspešnost posla koji smo pokrenuli. Naš optimizam je rastao, baš onako kako su rasle i razvijale se sadnice jabuka. Zasadili smo nekoliko sorti ovog voća, počev od ranih pa do kasnih. U ovom trenutku u voćnjaku su među ostalima zastupljene sorte gala, fudži, crveni delišes, gros felicia, zlatni delišes, greni smit. Cilj nam je bio da jabuke u različito vreme dozrevaju, kako bismo lakše ubirali njihove plodove.

Gabor Bodor

Voćnjak je pod zalivnim sistemom i delom je zaštićen od gradonosnih padavina.

– Svaka godina je za sebe i ni jedna nije ista. Proteklu godinu obeležio je loš otkup. Ali, iskusili smo da je lakše proizvesti jabuke, nego ih plasirati na tržištu. Do pre pet – šest godina, jabuke smo prodavali na rusko tržište. Međutim, više nismo u mogućnosti da direktno obavljamo prodaju jabuka u inostranstvu, već putem posrednika, što nam sigurno ne ide u prilog. Upravo iz tog razloga smo prinuđeni da jabuke prodajemo nakupcima, određenim veleprodajama ili ih ostavljamo na čuvanje kod vlasnika većih hladnjača – ističe Bodor.

Bodori se bave i preradom jabuka.

– Cedimo sok izjabuke i pakujemo ga u ambalažu „beg in boks“ (kesa u kutiji), od tri do pet litara. Radi se o prirodnim sokovima bez bilo kakvih dodataka. Proizvodnja, a zatim i prodaja sokova, kreće od avgusta meseca. Kompletan postupak proizvodnje soka od jabuke je prirodan, i što je izuzetno važno u njemu nema nikavih aditiva. Kada svemu ovome dodam, da je i zaštita jabuka od bolesti, odnosno tretiranje herbicidima, kontroloisana i obavlja se uz sugestiju i kontrolu doktora nauka, onda je valjda jasno koliko značaja i pažnje pridajemo što zdravijoj proizvodnji jabuka, a smim tim i soka od njih – napominje Bodor.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Pre dve godine, Bodori su pokrenuli i proizvodnju šljiva.

– Za proizvodnju šljiva, odlučli smo se kako bi tržištu ponuduli novu vrstu voća. Šljiva je jedna od najzustupljenijih vrsta voća kod nas i ima široku primenu kako u domaćinstvima, tako i u industriji. Zasadili smo sortu „Grose felicia“, od koje ove godine očekujemo i prvi rod. Svakako biće to manji rod, ali sa znatiželjom očekujemo da vidimom kakvog će obima i kvaliteta on biti. Da bismo na neki način maksimalno iskoristili rod, jabuka, a i šljiva, bili smo prinuđeni da nabavimo priručnu hladnjaču kapaciteta 40 tona. Svakako da nam je ona od velike koristi u proizvodnji kojom se bavimo – ističe Bodor.

Za sada ne razmišljaju o proširenju voćnjaka, ali traže nove načine za finalizaciju jabuka i šljiva. Pored toga ističu i situaciju oko angažovanja radne snage do koje se sve teže i teže dolazi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here