Učenici iz Mladenova snimili film o lepotama bačkog Podunavlja

1100

MLADENOVO: Desetominutnim filmom o svom mestu i prirodnim lepotama rita Lovrenac i njihovog mesta učenici Osnovne škole “Branko Ćopić“ u Mladenovu predstavili su lepote i značaj bačkog priobalja Dunava.


Ovaj projekat osnovci iz Mladenova ostvarili su zajedno sa svojom profesorkom biologije i geografije Marijom Medarević u okviru nastavne teme “Uslovi života u mom zavičaju”.

– Na samo desetak minuta od Apatina nalazi se oaza prirode koja predstavlja jedinstven biser za odmor, pa makar to bila i samo šetnja kroz ove nestvarno lepe predele – rekla je o filmu Medarevićeva u svom obraćanju javnosti. – U pitanju je Gornje Podunavlje, poznato i kao Evropski Amazon. Preko 200 vrsta ptica leti iznad Dunava, pa je zbog toga i proglašeno za međunarodno važno stanište ptica. Retko se u nizijskoj Evropi može videti takva biološka raznovrsnost, izuzetne poplavne šume, mrestilišta riba, postoje strateški izvori pitke vode koje su stvorili Dunav, Drava i Mura. Ovde se nalazi i jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali i drugih ugroženih vrsta.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Mladenovo je selo koje je u priobalju velike reke, u blizini je rit Lovrenac, pa Mostonga, ili mokra zemlja, nekada poznata po proizvodnji povrća na tresetu, tu su šume, močvare, rukavci, lovišta Karađorđeva, predivni tereni za pecanje, ergela, pa je ovaj deo, svojevrsni nizvodni produžetak Gornjeg Podunavlja, te deci i prosvetarima u Mladenovu ova tema nije strana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here