Odazvalo se preko hiljadu građana

Na besplatnoj akciji merenja šećera u krvi

512

BAČKA PALANKA: Na besplatnoj akciji merenja šećera u krvi, održanoj 29. juna ispred Centra za dijalizu, odazvala su se 1.074 sugrađana što je bolji rezultat u odnosu na prethodne akcije.


Po rečima sekretara Društva dijabetičara „DIABAP“ Borislava Dubravca samo 96 ispitanika je imalo vrednost šećera u krvi iznad 6,1 mmol/l, a neslavan rekorder je bila osoba sa 16,7 mmol/l.

– Zadovoljni smo odzivom, a verovatno je doprinelo i to što od novembra meseca prošle godine nismo imali veću akciju, kaže Dubravac. – Razlozi su uglavnom finansijske prirode, morali smo da čekamo da se završi opštinski konkurs za socio-humanitarne delatnosti, a drugi razlog je varljivo vreme u maju. Što se same akcije tiče, rezultati su bolji nego na prethodnim akcijama, jer je devet odsto ispitanika imalo povišen šećer. To je ispod vojvođanskog i republičkog proseka. Kada su u pitanju osobe sa niskim vrednostima, bilo je jedno lice sa 3 mmol/l, a tom licu nije poznato da ima probleme sa dijabetesom.

Sekretar „DIABAP“-a ima i nekoliko saveta vezanih za dijabetičare tokom ovih vrelih letnjih dana.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Zbog toplog vremena valja konzumirati lako svarljivu hranu, češće i u manjim količinama, a treba se i pridržavati propisane terapije. Pošto mnogi nisu u stanju da jedu u pravo vreme, potrebna je češća kontrola nivoašećera u krvi da ne bi došlo do hipoglikemija i nekih neželjenih posledica i stanja.

Društvo dijabetičara „DIABAP“ se zahvaljuje lokalnoj samoupravi, Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ i farmaceutskim kućama „Abbott“ i „Pharma Maac“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here