Veterani kao u najboljim danima

Folklor

729

U Bačkoj Palanci 29. juna održani su 3. međunarodni susreti veterana folklora pod nazivom „Veteransko kolo“.


Više o tome za „Nedeljne novine“ govorila je Zorica Todorović, umetnički rukovodilac veteranskog sastava CTKU „Kosta Abrašević“.

– Pre početka programa, učesnici su imali defile kroz centar grada prema sceni gde su nastupali. Program su započeli veterani CTKU „Kosta Abrašević“ iz našeg grada sa „Igrama Vlaha iz Šarbanovca“ koreograf – Maja Štajn.

U produžetku koncerta nastupili su: Udruženje „Veliko kolo“ iz Veternika, KUD „Čajavec“ iz Banja Luke, KUD „Vojvoda Stepa“ iz Beograda, KUD „Abrašević“ iz Šapca, KUD „Petar Kočić“ iz Čelareva, KUD „Budućnost 1984“ iz Dobanovaca, KUD „Jedinstvo“ iz Beograda, KUD „Mladen Stojanović“ iz Mladenova, COTK „Tent“ iz Obrenovca, KUD „Nera“ iz Novog Sada i KUD „Đoka Pavlović“ J.P. „Pošta Srbije“ iz Beograda.

Kao podrška došle su nam i delegacije KUD-ova iz Ljiga, Lazarevca, Novog Sada, Kostolca, Smedereva, Kragujevca, Šapca i Banja Luke. Oni su došli da ispoštuju poziv domaćina, a nisu bili u mogućnosti da nastupaju. Jedina zamerka građana Bačke Palanke bila je nedovoljna obaveštenost o nastupu koji je održan.

– Susrete veterana ne organizujemo svake godine već svake druge, da bismo dobili kvalitet nastupa i da bi se potrudili da scena, na kojoj nastupaju veterani naši gosti, bude kvalitetnija. Na nastupima pred našim sugrađanima uvek je trema veća, zbog želje da se pokažemo najbolje što umemo. Ostali naši učesnici su takođe dali svoj maksimum, jer igra i folklor se jednostavno – vole, bez obzira na godine. Scenu smo sastavili od naših kulisa i rekvizita osnovne škole iz Tovariševa, dok smo binu iz Apatina, sami morali platiti.

– Srećni smo što su naši gosti otišli zadovoljni učešćem na našim susretima, i to je naš uspeh. Što se nas tiče iz CTKU „Kosta Abrašević“ kraj je sezone, a od septembra startujemo sa probama.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Na kraju, umetnički rukovodioc veteranskog sastava, Zorica Todorović se zahvalila kući CTKU „Kosta Abrašević“, upravnom odboru, predsedniku Abraševića – Vojislavu Zubcu, devojkama iz pripremnog sastava, šefu narodnog orkestara – Nemanji Neškoviću, članovima veteranskog sastava, jer su se svi potrudili da Palančani budu dobri domaćini i Abrašević kao instituciju predstave u najboljem svetlu. Posebno zahvalnost veterani Abraševića imaju prema ljudima koji su nesebično pomogli kroz donacije, da bi mogli goste dočekati kako dolikuje. Zahvalila se i društvima „Čajavec“ i „Pelagić“ iz Banja Luke koji su prenoćili u Bačkoj Palanci, i naravno na nezaboravnom druženju u izletištu „Bagremara“.

ZoricaTodorović je na kraju ponovo pozvala osobe koje su nekada igrale u prostorijama Abraševića a željni su igre, druženja i putovanja, da im se pridruže od septembra meseca.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here