U Bačkoj Palanci proslavljena slava Svetojovanovskog hrama

1084

BAČKA PALANKA: U Bačkoj Palanci je svečano proslavljena slava hrama rođenje Svetog Jovana Krstitelja.


Hram je počeo da se gradi 1785. godine, nakon što je stari hram srušen, jer se nalazio na obali rukavca reke Dunav i zbog čestih poplava bio trajno oštećen. Ugovor o izgardnji hrama je sklopnjen 1783. godine sa zidarskim majstorom Jozefom Ciglerom iz Čerevića. Prema tada važećim propisima, prilog su mogli dati samo oni koji nisu imali poreska dugovanja prema Habzburškoj monarhiji.

Septembra 1784. godine za izgradnju hrama je skupljeno 2.186,44 forinte. Rok od četiri godine za završetak crkve, višestruko je premašen i gradnja se protegla sve do 1801. godine, kada su završeni grubi građevinski radovi. Prvi od problema se javio kada je preminuo zidarski majstor Cigler 1787. godine, zbog čega je dalja gradnja poverena Ernestu Harleu, takođe iz Čerevića.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Od 1801. do 1815. godine usledila je izrada ikonostasa i oslikavanje zidova. Časna trpeza je kupljena u Budimpešti i postavljena 1815. godine, čime je gradnja crkve okončana. Ikonostas hrama je oslikao Georgije Jezdimirović, dok je rezbariju ikonostasa uradio kamenički drvorezbar Marko Vujatović. Nad solejom u prvom traveju, nalazi se Jezdimirovićeva predstava Savaot u slavi. Vitraži hrama su delo majstora iz Budimpešte i izrađeni su 1914. godine. Sa spoljnje strane, iznad severnih vrata, nalazi se mozaična ikona Svetoga Save, urađena u Veneciji 1974. godine. Zadužbinari hrama su Stevan i Judita Milanović, koji su Crkvi darivali zgradu parohijskog doma i trideset jutara zemlje.


Praznično bdenije je služio protoprezviter-stavrofor Radoslav Živanov, sveštenik u penziji, a na dan slave svetom Liturgijom je načalstvovao protonamesnik Savo Nikolić, arhijerejski namesnik somborski, uz sasluženje jeromonaha Pavla (Pajića) igumana manastira Dubnica i ostalog sveštenstva. Posle čitanja evanđelskog začala otac Savo je izgovorio prazničnu besedu.

U produžetku svete Liturgije, izvršen je trokratn ophod oko hrama, a zatim se osveštao obnovljeni krst na uglu ulica u blizini porte Svetojovanovskog hrama, koji je podignut 1810 godine, od strane Jovana Nikolića i njegove supruge Marte. Krst je prvi put obnovljen 1910. godine. Ova obnova je dar porodice Draška Avramovića, a posvećena je osamstogodišnjici samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Večernje bogosluženje u okviru koga je prerezan slavski kolač i osvećeno slavsko koljivo, služio je protojerej Aleksandar Brašanac, uz sasluženje sveštenstva.

Duhovnoj radosti je doprineo crkveni hor Sveti Jovan Krstitelj, koji je pevanjem uzvišenih Liturgijskih pesama na svetoj Liturgiji, a zatim i večernjem bogosluženju, učinio praznična bogosluženja svečanim. Horom je dirigovala profesor Snežane Žujić.

Hramovni kum ove godine je bio gospodin Nenad Ćirić sa svojom porodicom iz Bačke Palanke, a za narednu godinu, za kumovanje se javio gospodin Dane Nikolić, takođe iz Bačke Palanke.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here