Šta kupci iz Evrope i sveta kupuju online iz Srbije?

817

Pojava interneta donela je mnogo novina u naš život i između ostalog otvorila nove kanale prodaje. Kupovima i prodaja preko e -radnji nije više ništa neobično. Sem naših potrošača koji kupuju razne stvari u ovim prodavnicama širom sveta tu su i domaći proizvođači kojima se odjednom otvorilo strano tržište na potpuno nov način.


U Ministrastvu trgovine Srbije predviđaju da će se do 2030. godine čak 85 odsto preduzeća baviti e-trgovinom te koristiti tehnološke potencijale za ekonomski progres i plasirati robu i usluge i na inostrano tržište nephodno je da se Srbija za to pripremi.

A šta je to što što potrošači šiirom sveta naručuju iz Srbije? Sve i svašta reklo bi se. Tu su opanci za KUD-ove širom sveta a koji neguju naš i uopšte balkanski folklor. Pecaroški probor takođe ima dobru prođu. Traže se i tašne za laptopove sa narodnim motivima. Od druge robe tu su mali kućni aparati i TV prijemnici a koji su ovde jeftiniji nego u drugim zemljama. Nadležni su primetili da je je neophodno ojačati naše ljude u domenu znanja u oblasti elketronske trgovine. Zato je pre nekoliko meseci Ministarstvo trgovine,turizma i telekomunikacija formiralo stručnu grupu koja koja radi na Akcionom planu za unapređenje elektronske trgovine kod nas.

O tome kako pospešiti naša mala preduzeća i preduzetnike da izađu na tržište kada već vide da su i te kako konkurentni počasni predsednik Unije poslodavca Srbije Nebojša Atanacković kaže:

– Naši privrednici često ne poznaju propise na tržištima gde mogu da izađu i konkurentni su. Istovremeno nemaju logisitku koja je dostupna velikim preduzećima.Tu bi mogla da im pomognu strukovna udruženja posebno klasteri da znaju koji sertifikati ili drugi uslovi vladaju na tržištima i u državama za koje su zainteresovani.

[wonderplugin_slider id=170]

 

Kako pak izgleda izlazak na stano tržište jedne preduzetničke radnje. To zna Mirna Rackov vlasnica radionice ua izradu obuće “Maca papučarica” iz Kikinde. Ona proizvodi opanke za potrebe KUD-ova širom sveta. Nema e-radnju već sve ide preko “Fejsbuka” a plaćanje je paušalno.

– Za sada ne vidim potrebu da otvaram e-radnju jer porudžbine i ovako stižu i plaćanje je redovno. Narudžbine stižu svih krajeva sveta. Eto nedavno sam imala pošiljke za Austriju, Australiju, Sloveniju, Mađarsku i Kanadu.

Za razliku od nje vlasnik d.o.o “Karp sistem” iz Zrenjanina Bojan Bojanić koji ima preduzeće za izradu pecaroškog pribora uskoro otvara i e – radnju da bi ponuda bila dostupnija kupcima i u Srbiji i van nje.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Očekujmo da će e – radnja otvoriti vrata za dva meseca. Takva vrsta prodaje je budućnost i moramo ići u korak sa vremenom. Narudžbina iz inostranstva ima posebno za hranilicu za šarane a koja je dobila i nagradu za inovaciju godine kod nas 2017. Na ideju da otvorim eprodavnicu došao sam jer sve češće robu šaljem pouzećem preko granice posebno u okolne zemlje.

Od onoga što ne spada u folklor i našu robu tu su TV prijemnici i mali kućni aparati. Radnjama kažu da su i te kako traženi mikseri, blenderi, a televizori i oni jeftiniji kao i skuplji.


Obuka za potrošače

Potrošači iz Srbije baš nisu vični kupovini u e -radnjama. Podaci koje ima Ministrastvo trgovine turizma i telekomunikacija pokazuju da čak 45,4 odsto korisnika interneta nikada nije kupovalo niti poručivalo robu i usluge onlajn. U Ministrastvu smatraju da to ukazuje da je potrebno uložiti dodatni napor da se unapredi legislativa kod nas kao i da se ojača poverenje potrošača u ovakav vid trgovine.Broj korisnika e- trgovine ipak raste. Broj onih koji stalno kupuju na netu porastao je sa 18 odsto u 2011 na 30,9 odsto lane.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here