Četvrt veka bezuslovne ljubavi

KUD "Mladost", Bač

599

Najbolji ambasadori Bača u Srbiji, ali i van njenih granica, koji 25 godina rade sa decom učeći ih činjenici da su iskrenost i posvećenost najvažnije ljudske veličine. Imaju himnu koja kaže: „Širi kolo, širi širi radost“.


O putovanjima, druženjima, međusobnoj podršci i ljubavi, ali i pomoći roditelja i lokalne samouprave govorili su predstavnici Kulturno umetničkog društva „Mladost“.

Kulturno umetničko društvo „Mladost“Bač ove godine slavi veliki jubilej 25 godina kontinuiranog rada. Šta biste izdvojili kao najveći uspeh društva tokom predhodne dve ipo decenije?

– Predhodne dve decenije rada, kada ih posmatramo sa ove vremenske distance rezultirale su mnogobrojnim članstvom svih uzrasnih grupa našeg kolektiva. Pored toga kontinuirani rad od 1994. godine smatramo svojim najvećim uspehom. Bilo je i teških i manje lepih trenutaka, ali uvek je koherentnost naših igrača i ljubav prema očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa bila jača od svih prepreka i hvala im na tome jer samo sa njihovom posvećenošću i osmehom na sceni, ali i na druženjima van nje, sve ono što radimo već 25 godina ima smisla.

U Vašem KUD-u radite sa svim uzrasnim kategorijama. Šta su najveći problemi sa kojima se susrećete?

Generalni problemi sa kojim se susreću sva Kulturno umetnička društva, pogotovo ona koja rade i stvaraju van velikih gradskih centara, jeste osipanje ansambla kada dođe do one najsjajnije tačke te stasa u izvođačku postavu. Odlazak u srednju školu i na studije, neminovno dovede do slabijeg odziva članova na probama. Međutim, s obzirom na činjenicu da sva naša deca KUD „Mladost“ doživljavaju kao svoj drugi dom, te ih za folklor vezuje mnogo više od same igre i pesme njihovo prisustvo, čak i kada odu iz Bača, je na sasvim zadovoljavajućem nivou, što svake godine i pokazujemo našim godišnjim koncertom „’AJD U KOLO SELE“, ali i mnogobrojnim drugim festivalima, te učešćem na većini manifestacija koje se organizuju u našoj opštini.

Članovi Vašeg društva su najbolji ambasadori Bača, kako u Srbiji tako i van njenih granica. Često Vam dolaze i gosti te druga društva iz inostranstva. Šta smatrate najvećom prednošću Bača u turističkom smislu?

Uzevši u obzir činjenicu da smo sa ansamblom zaista proputovali mnoge zemlje i boravili na različitim festivalima, retko kada smo boravili u mestima koji imaju toliko bogatog kulturno istorijskog nasleđa na tako maloj površini kao što je Bač. Upravo to je činjenica kojom treba da se ponosimo i kontinuirano je promovišemo. Kao dokaz uspešne saradnje i shvatanja značaja razvoja turizma ovog regiona KUD „Mladost“ Bač je u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bač pripremio jedan specijalizovan program za decu, gde kada se organizuju đačke ekskurzije osnovnoškolskog uzrasta, svi potencijalno zainteresovani imaju prilike da uživaju u nekoj od predstava koje realizuju naši mali glumci, takođe i u igrama bez granica, mogućnost oblačenja i fotografisanja u narodnim nošnjama nacija koje ovde žive, a sve na prostoru velelepne Tvrđave iz 14. veka. Udružene snage i jasna vizija o neophodnosti produbljivanja saradje među svim poslenicima iz oblasti turizma, kulture i umetnosti je najveći potencijal Bača u svakom pogledu.

Na koji Vaš uspeh ste najponosniji?

Sve gore navedeno su svakako činioci bez kojih jedna institucija ili uduženje ne može da funkcioniše. Međutim, drugarski odnosi koji vladaju u svim grupama našeg KUD-a, od dece uzrasta 7 godina pa do rekreativne grupe i naših članova koji imaju preko 70 godina su nešto što je najrelevantniji indikator uspeha. Videti osmehe na njihovim licima kada prvi put pređu prag naših prostorija, preko odrastanja i svih „problema“ sa kojima se susreću tinejdžeri i studenti, do onih najvažnijih dana njihovih života kada ulaze u bračne zajednice prilikom kojih imamo tradiciju da izvodimo koreografije na njihovim venčanjima, do momenta kada dobiju svoju decu koja su automatski članovi kolektiva, je naša apsolutna pobeda koju ne poredimo ni sa čim drugim.

Sva mala mesta su suočena sa činjenicom odlaska mladih. Na koji način ih vi zadržavate pod svojim okriljem i šta je osnovna poruka koju ponesu sa praga Vaših prostorija?

Sva deca sa kojima u Kulturno umentičkom društvu „Mladost“ iz Bača rade vrhunski profesionalci u svom poslu, su dobra i vaspitana deca iz uglednih porodica, čiji članovi su takođe indirektni aktivisti našeg kolektiva jer ih dovode na probe i u mnoštvu situacija nam pomognu, kao i lokalna samouprava koja finansira tri stalno zaposlena radnika našeg društva i za to im se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo. Osnovna poruka koju se trudimo da ponesu iz naših prostorija je da su odanost, posvećenost, upornost i iskrenost prema sebi i drugome neke od najvrednijih ljudskih veličina, a multikulturalnost bogatstvo sa kojim su odrasli i koje ih je definisalo od njihovih početaka. Većina naših članova su danas veoma uspešni i ostvareni porodični i profesionalni ljudi, koji kada god mogu uvek nam dođuu bar u posetu. I oni i deca koja se svakog septembra upisuju na folklor nas prepoznaju kao nekoga svoga i upravo to je naša najveća kako lična tako i profesionalna satisfakcija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here