Klavir je zaslužio svoj festival

I ove godine u organizaciji ŠOMO “Stevan Hristić” održava se tradicionalni “Internatilonal piano festival”

323
Morisi Martin i Rasel Hiršfild

Pre šest godina, poznati brazilski pijanist i pedagog, Morisi Martin, u Novom Sadu je imao koncert, posle kojeg je držao predavanje studentima. Jedna od njih je bila i Palančanka, Smiljana Danilov student klavira Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Ona je bila toliko posvećena učenju, da je izrazila želju da nastavi rad sa profesorom Martinom, koji ju je pozvao u Brazil, u svoj grad, milionski Kampinas, jedan od najznačajnijih univerzitetskih centara u Južnoj Americi.

Naredne godine Smiljana je otputovala u Južnu Ameriku i tu se rodila ideja o vaspostavljanju festivala klavira u Bačkoj Palanci i priča je krenula 2015. godine i traje i    danas.

Morisi Martin se izdvaja na brazilskoj muzičkoj sceni i po svojim klavirskim nastupima i kao pedagog. Nastupao je u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Bostonu i Buenos Ajresu, između ostalog. Sarađivao je sa svetski poznatim muzičarima iz rodnog Brazila, Nemačke, Belgije… Njegovo sviranje je ocenjeno kao čisto i prelepog zvuka. Njegova izvedba Džinasterove Sonate broj 1 ocenjena je kao nešto najbolje što je kritičar čuo.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Posvećeni učitelj, uživa nacionalnu reputaciju u Brazilu kao pedagog. Zahvaljujući tome, obišao je ceo svet, držeći seminare i časove. Organizovao je nekoliko važnih festivala i klavirskih radionica, među njima i toplo prihvaćeni „Paraty Pianist Encounter“ u Rio de Žaneiru. Počeo je studije na univerzitetu u Braziliji, potom se 1974. seli u SAD, gde stiče doktorat na univerzitetu u Bostonu, između ostalog profesori su mu bili Entoni Montesino i Antoni Di Bonaventura.

Dr Morisi Martin je profesor i šef katedre klavira na Univerzitetu u Kampinasu (UNI- CAMP). Rasel Hiršfild se pojavio na resitalima po SAD, Brazilu, Kini, Belgiji, Engleskoj, Srbiji, Kostariki i Južnoj Africi, izvodeći tradicionalnu i savremenu muziku. Sadašnji program ga je odveo i do Holivel Muzičkog Prostora u Oksfordu i u Kraljevsku Flemiš Akademiju u Briselu.

U 2017. godini izdao je ploču Tragač – Klavirska muzika Pijeta Svertsa, a dogodine izdaće ploču sa ranim radovima Aleksandra Skrjabina. Dr Rasel Hiršfild je profesor muzike na Univerzitetu Zapadnog Konektiketa. Predaje master časove u SAD i u inostranstvu, Oksford, Bačka Palanka… Studirao je na Istmen Skul of Mjuzik u Bostonu i na Univerzitetu Kolorado. Profesori su mu bili Robert Spilmen, Džejms Ejveri, Entoni Di Bonaventura i Alvin Čou, između ostalih.

Njegov avanturistički repertoar je ocenjen kao „izazov čak i za najambicioznije pijaniste“. Rasel Hiršfild i Morisi Martin su zajedno studirali u Bostonu (SAD) kod istog profesora. Kada je uspostavljen festival, profesor Martin je ponudio svom prijatelju, profesoru Hiršfildu da krene sa njim put Srbije, na šta je Amerikanac pristao i pridružio se ovom prelepom festivalu.

Ovogodišnji, 4. pijanistički festival u Bačkoj Palanci, u ŠOMO „Stevan Hristić“ počeo je 9. i trajaće do 16. jula, učestvuje 7 studenata, dvoje iz Brazila i petoro iz Srbije. U sredu, 10. jula, gost predavač je bila Mirna Sabljar iz Osijeka. Po oceni Sandre Milutinović, direktorke muzičke škole, festival je naporna sedmica, sa puno rada sa studentima, a u večernjim časova su održani koncerti, što studenata, tako i profesora, a za kraj je predviđena svirka studenata sa profesorima, tzv. četiri ruke.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Festival je veoma važan za naš grad, pogotovo kao afirmacija u svetu muzike, a publika palanačka sa pažnjom prati dešavanja na njemu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here