„Lista srama“ za poslodavce koji ne poštuju prava trudnica

1533

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, pod sloganom „Imaš izbor. Prijavi“, pozvalo je trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona, a ministar Zoran Đordević kaže za RTS da taj telefon postoji već godinu i po dana, ali da je sada prepušten Kancelariji za E-upravu.


Đordević je rekao da je država nakon razgovora sa raznim NVO i trudnicama pokazala da želi da reaguje brzo i efikasno.

Trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307.

U okviru tog broja telefona postoji opcija za trudnice i inspektori će svaki od tih poziva da provere i da izađu na lice mesta ukoliko se to zahteva.

Đordević kaže da je do srede popodne bilo 32 poziva od kojih su 26 bila upotrebljiva i dodaje da su pozivi uzeti u razmatranje i da će inspektori izaći na teren i videti da li postoji kršenje zakona.

Ministar je poručio da će poslodavci, ako bude bilo osnova za to, biti kažnjeni i da će njihova imena biti objavljena na posebnom delu sajta.

[wonderplugin_slider id=174]

 

On je podsetio da su sankcije postojale i ranije, ali da su neki poslodavci svesno plaćali kazne i da osim toga nisu imali nikakv drugi prekor. Iskustvo iz borbe protiv rada na crno pokazalo je, kaže Đordević, da ljudi gledaju kada je neko na toj listi.

Kaže i da je postojala nedoumica kod zaposlenih na određeno vreme, ali ističe da i njima ugovor mora da bude produžen do isteka porodiljskog.

Đordević je najavio i rad sa medijima kako bi građani znali koja sve prava imaju.

[wonderplugin_slider id=173]

 

On je napomenuo da su prijave anonimne i da inspekcija ne pominje imena onih koji prijave poslodavce. Osoba koja prijavi poslodavca ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu inspekcije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here