Novosađanka Biljana Grbović izumela slikovnice za lakše učenje slova

0
289

Novosađanka Biljana Grbović iz Udruženja roditelja „Matica” osmislila je slikovnicu „Čitam sam”, uz pomoć koje deca od četiri do osam godina samostalno mogu savladati sva slova azbuke.


U pitanju je komplet od devet slikovnica, odnosno manjih knjiga, u kojima se uz pomoć jednostavnih ilustracija uči po nekoliko slova, koja se postepeno uvode kroz kratke rečenice i poučne priče. Tako je, na primer prva slikovnica napisana od svega sedam slova, i to onih koje deca najčešće prvo savladaju. Poslednja sadrži ona koja najteže nauče, ali i sva prethodno savladana slova.

 

– Postoji neki uobičajeni redosled kojim deca uče slova pa sam na osnovu njega i ja pravila male grupe slova i slikovnice su praktično zamišljene kao učenje čitanja po nivoima – kaže Biljana Grbović. – U slikovnicama nema dugačkih reči jer deca koja uče da čitaju ne mogu da pročitaju dugačke reči. Više od 85 odsto reči je sastavljeno od dva, tri ili četiri slova, a samo ponegde je ubačena reč s njih pet. Knjige su kratke i bez obzira na to što imaju mali fond reči, uspevala sam da napišem neke priče koje ipak imaju smisao. Sve je svedeno i pojednostavljeno da bi deca, zapravo, doživela uspeh.

I ilustracije, koje je radila likovna umetnica Milica Gamper, maksimalno su pojednostavljene i upućuju decu na slova koja treba da savladaju. Kako Biljana navodi, želja joj je bila da omogući najmlađima da na jednostavnom i prilagođenom tekstu dožive uspeh prilikom samostalnog čitanja, koji bi ih dalje motivisao i razvijao želju za čitanjem i knjigom.

U pitanju je komplet od devet slikovnica, u kojima se uz pomoć jednostavnih ilustracija uči po nekoliko slova, koja se postepeno uvode kroz kratke rečenice i poučne priče

– Ideja je da roditelj detetu ništa ne nameće jer kada se to dešava, mališani razvijaju otpor, a kod slikovnice nema nametanja, već je želja da deca budu podstaknuta da samostalno savladaju slova – naglašava Biljana, dodajući da deca ne treba da se forsiraju nego da im roditelji stvaraju okruženje u kojem će sama želeti i moći da savladaju čitanje. – Komplet sadrži uputstvo za roditelje, u kojem, oni koji ga kupe, dobijaju pristup linku koji vodi ka video-klipu u kojem je objašnjena i pravilna tehnika čitanja. Danas deca često neće da uče, ali nije više problem to kako da ona nešto savladaju, nego kako da im sačuvamo volju i želju za učenjem i uspehom i glad za znanjem.

Slikovnice „Čitam sam” mogu se kupiti u većim knjižarama, ali i putem „Fejsbuk” stranice Udruženja roditelja „Matica” i Biljaninog sajta www.licnirazvoj.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here