Sve je više kineskih turista u Srbiji

269
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

U Srbiji je u prvih šest meseci ove godine boravilo 1.651.280 turista, što je za pet odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije.


Srbija beleži i rast od šest odsto u broju noćenja, sa ostvarenih 4.539.009 noćenja.

Kada su u pitanju dolasci stranih turista, zabeležen je rast od pet odsto, dok je rast u broju noćenja sedam odsto.

Prema istraživanju, koje je sproveo kineski onlajn rezervacioni sistem Fliggy, deo grupacije Alibaba, Srbija je četvrta u svetu procentualno najbrže rastuća zemlja kada su u pitanju destinacije za letnji odmor kineskih turista, posle Crne Gore, Avganistana i Severne Koreje.

Domaći turisti, kojih je u prvoj polovini godine bilo za šest odsto više, najviše su se odmarali na Zlatiboru, Kopaoniku, u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, Beogradu i na Tari.

Stranci su najviše boravili u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj i Sokobanji.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Inostranih turista je najviše bilo iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Rumunije, Hrvatske, Rusije, Nemacke, Turske i Slovenije.

Dvocifren rast u broju noćenja ostvarili su turisti iz Rusije, Nemačke, Crne Gore, BiH, Hrvatske, kao i Kine.

Podaci polugodišnjeg izveštaja Evropske turističke komisije (ETC) pokazuju da je Srbija ostvarila treći najveći rast u broju noćenja u Evropi, posle Crne Gore i Turske.

Kako ETC navodi: napori da se Srbija približi azijskim turistima su urodili plodom. U maju je više od 40 turističkih agencija i organizatora putovanja iz 12 azijskih zemalja, uključujući i Kinu, učestvovalo u radionici koju je TOS u saradnji sa Turkish Airlines organizovala sa ciljem da prikaže turističke potencijale različitih destinacija u Srbiji (ne samo Beograda).

Takođe, ETC navodi da su takvi napori već doneli značajan rast potražnje iz Kine, sa povećanjem od 55,6 odsto dolaska kineskih turista (podaci za mart 2019).

Kontinuirani napori u ovom smeru će najverovatnije doneti još veći rast. U prilog ovome govore i podaci Republickog zavoda za statistiku za prvih šest meseci 2019. godine koji beleže rast od 36 odsto u broju dolazaka i 53 odsto u broju noćenja kineskih turista.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here