Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (31)

297

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Stvari koje želim znati su u knjigama; moj najbolji prijatelj je čovek koji mi daruje knjigu koju nisam pročitao“ – Abraham Linkoln.

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „E baš vam hvala“, Marko Vidojković

Smrt bandi – sloboda Jugoslaviji. Roman E baš vam hvala izvodi svojevrsni desant na celokupno postjugoslovensko društvo.

U doba globalne apatije i opšteg osećanja bezizlaza Vidojković nam pomaže da jasnije sagledamo i sudbinu Jugoslavije i vreme u kojem živimo.

2. „Crveni adresar“ Sofija Lundberj

Život je sjajna ogrlica čiji su biseri susreti s drugim ljudima. Upoznajemo se, volimo, rastajemo i ponovo srećemo, delimo radosti i tuge. Najdragocenije što ostaje na kraju jesu uspomene. Doris ima devedeset šest godina i živi sama u stanu u centru Stokholma.

Koristi isti adresar još od 1928 – njenu bisernu ogrlicu sačinjenu od ljudi koje je poznavala i volela. Većina imena u crvenoj knjižici je precrtana jer njihovih vlasnika više nema. U posetu joj dolaze samo negovateljice, a raduje se jedino pozivima unuke Dženi sa druge strane Atlantika.

Da bi sačuvala svoja sećanja, Doris uzima olovku u ruke i počinje da ih zapisuje prelistavajući imena iz adresara. Međutim, prisećanja će dovesti do otkrića da ljubavna priča njenog života još nije završena…

Roman o pričama koje treba da prenosimo budućim generacijama i avantura o životnoj radosti koja nas može preplaviti u svakom trenutku.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „35 kalorija bez šećera“, Jasminka Petrović

Jovana i Tara provode zimski raspust kod jedne vesele porodice u Grockoj. I dok okolna brda dremaju pod debelim snegom, a Dunav gleda svoja posla, u kući se odvija drama.

Kad vaga pokaže pola kilograma više, neko nestaje iz kuće, neko dolazi do zapanjujućeg saznanja kopajući po Internetu, jedan pas po prvi put prenoći u toploj kući, a jedna devojka se bori sa zmijom u stomaku. Negde pored Save, događa se nešto veoma slično, ali mnogo strašnije…

2. „Slagalica od uspomena“, Erve Žauan

Baka je izazvala požar u svojoj kući i počela je čudno da se ponaša, da gubi stvari, da zaboravlja imena i lica svojih najbližih. Zbog toga se seli kod ćerke. Cela porodica pokušava da joj pomogne, da je okruži nežnošću i ljubavlju, a naročito unuka Vero.

Iz ove dirljive i zabavne priče saznaćete kako je trinaestogodišnja Vero, zahvaljujući sanduku sa starim pismima i fotografijama, sklopila slagalicu od bakinih uspomena.

 

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here