Uspon opštinskog šaha

567

Doskora šahovski život u našoj Opštini nije bio posebno zanimljiv. Poodavno su prestali sa radom klubovi u Novoj Gajdobri, Čelarevu, Silbašu, Pivnicama i Obrovcu.


Za naše klubove za ligaška takmičenja na raspolaganju je bilo pet rangova: Prva liga Srbije, Druga liga Srbije grupa Vojvodina, Vojvođanska liga grupa Bačka, Južnobačka liga i Međuopštinska liga.

U prvoj ligi Srbije nastupaju klubovi sa ogromnim budžetima čiji su članovi uglavnom profesionalni šahisti sa velemajstorskim i intermajstroskim titulama. Razumljivo je da će proći još dosta vremena da neka od naših ekipa zakuca na vrata ovog najvišeg ranga.

Međutim, i Druga liga Srbije grupa Vojvodina kao drugi rang bila je misaona imenica za klubove sa ovih prostora. Naše najbolje ekipe „Hercegovac“ iz Gajdobre i „Bačka Palanka“ borile su se u trećem rangu Vojvođanskoj ligi grupa Bačka. Gajdobrani su u ovaj rang ušli još davne 1994. godine, dok su se Palančani vratili u isti 2011. godine.

U četvrtom rangu takmičilo se „Mladenovo“, a u poslednjem petom Međuopštinskoj ligi Vrbas „Vojvodina“ iz Tovariševa. Manje, više naše ekipe su se više borile za očuvanje ligaškog statusa nego za osvajanje prvog mesta u svojim rangovima. Bile su retke aktivnosti van ligaških takmičenja.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Manifestacije su se uglavnom održavale u vidu simultanki sa poznatim šahistima i najvećim delom kao obeležavanje mesnih slava u čemu su dugi niz godina sa svojim druženjima prednjačili Gajdobrani i Mladenovljani, a kasnije su im se pridružili i Bačkopalančani. A, onda su stvari počele da se menjaju.

Uspon opštinskog šaha počeo je kako u takmičarskom tako i organizacionom smislu. Mnogi ocenjuju kao presudnu 2013. godinu, kada su opštinske strukture uvele drugačiju koncepciju finansiranja sportskih organizacija iz budžeta Opštine. Naime, te godine je Opština donela odluku o formiranju Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u Opštini Bačka Palanka, a takođe usvojila i pravilnik o kategorizaciji sportskih organizacija po kome će se vrednovati postignuti rezultati kao i same organizacije. Od tada naša Opština raspisuje konkurse za sufinansiranje iz budžeta Opštine kako godišnjih tako i posebnih programa.

Već naredne godine u sva tri ranga naše ekipe se do poslednjeg kola bore za čelne pozicije što Tovarišanima u poslednjem rangu i uspeva, godinu dana kasnije i Mladenovu u četvrtom rangu, a 2016. godina postaje istorijska. „Hercegovac“ iz Gajdobre osvaja šampionsku titulu u Vojvođanskoj ligi Bačka Novi Sad i pobeđuje u baražu za ulazak u Drugu ligu Srbije šampiona severnog dela lige (Vojvođanska liga Bačka je u međuvremenu podeljena na severni deo Suboticu i južni deo Novi Sad) i postaje drugoligaš.

Tako je naša Opština po prvi put u istoriji dobila drugoligašku šahovsku ekipu. Taj uspeh ponovila je i ekipa „Mladenova“ prošle godine tako da ćemo u novembru mesecu ove godine pratiti njihov nastup u Drugoj ligi Srbije grupa Vojvodina. Kuriozitet je da su trenutno nakon takmičenja u prolećnom delu u sva tri ranga naše ekipe na čelnim pozicijama. „Bačka Palanka“ je prva, a „Hercegovac“ drugi u Vojvođanskoj ligi Bačka Novi Sad, „Vojvodina“ iz Tovariševa vodi na tabeli Južnobačke lige, dok su u Međuopštinskoj ligi Vrbas – Bačka Palanka na čelnim pozicijama tri naše ekipe: „Gimnazijalac 1“, „Borac 2017“ iz Obrovca i „Bačka Palanka 2“.

I u kup takmičenju smo postigli vanserijski rezultat. Početkom maja ove godine „Hercegovac“ iz Gajdobre po drugi put u svojoj istoriji, a takođe i u istoriji naše Opštine, postaje najbolji na Finalu Kupa Šahovskog saveza Vojvodine i za sada je jedina naša ekipa kojoj je to pošlo za rukom. Uspon opštinskog šaha ne prati samo takmičarske rezultate.

Pre četiri godine entuzijasti drevne igre okupljeni oko profesora istorije u bačkopalanačkoj gimnaziji Jatića osnovali su i pokrenuli šahovski klub „Gimnazijalac“. Aktivirao se šahovski klub u Obrovcu, a od ove sezone u najnižem rangu takmičenja nastupaju i druge ekipe „Bačke Palanke“ i pomenutog „Gimnazijalca“. U našoj sredini počeli su da se organizuju i mnogobrojni turniri. Naš najstariji klub „Bačka Palanka“ na prelazu sa 2014. na 2015. godinu pokrenuo je Otvoreno prvenstvo Bačke Palanke i od tada se u istom terminu redovno održava. Gajdobrani su 2015. godine, u okviru mesne i hramovne slave Petrovdan organizovali veliki rapid turnir sa osamdeset učesnika sa učešćem šahista sa najvišim šahovskim zvanjima.

U međuvremenu je ŠK „Bačka Palanka“, ništa manje uspešno, u okviru manifestacije „Dunavski bal“ u saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine, ove godine po treći put organizovao izuzetno dobro posećeni popularni rapid turnir. Najmlađi palanački klub Gimnazijalac zaslužuje posebne pohvale. Iako su tek ove sezone dobili prva, za njihove potrebe, skromna sredstva iz budžeta Opštine za sufinansiranje svojih programa, njegovi aktivisti svake godine organizuju nekoliko turnira kako za đake osnovce i srednjoškolce tzv. Svetosavske turnire tako i za seniore po sporom tempu, a u poslednje vreme sve popularnije jednodnevne rapid turnire po ubrzanom tempu od kojih je najpoznatiji Prolećni rapid turnir održan u aprilu ove godine sa osamdeset učesnika.

Naši klubovi sa svojim članovima redovno nastupaju na svim turnirima u okolini, a posebno na svim turnirima koje organizuje Šahovski savez Vojvodine, pa i Srbije. U tome naročito prednjače Gajdobrani koji su, zbog postignutih rezultata kao i po tome što su više od dve decenije bili najbolji opštinski šahovski klub, prepoznatljivi u šahovskim krugovima pokrajine, a u poslednje vreme i šire jer redovno učestvuju i na državnom Finalu kupa koje se od nedavno zove i Kup „Svetozara Gligorića“.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Da smo jedna od najbolje organizovanih Opština po finansiranju šahovskih aktivnosti, a verovatno i svih ostalih sportskih organizacija, doprinosi i aktuelna opštinska vladajuća struktura koja ima razumevanja za popularisanje drevne igre i pomaže i daje podršku u organizaciji svih važnijih šahovskih zbivanja u našoj sredini. Podvući ćemo reči predsednika Opštine Branislava Šušnice na otvaranju ovogodišnjeg Prolećnog rapid turnira Gimnazijalca da se nada da će ovakvih šahovskih manifestacija u našoj Opštini biti mnogo više.

Verovatno postoje i drugi faktori koji su uticali na uspon i dalju popularizaciju opštinskog šaha. Bilo kako bilo sad se slobodno može reći: Opština Bačka Palanka je ozbiljan šahovski centar.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here