Tomislav Bakmaz ulovio smuđa od sedam i po kila

1774

BAČKA PALANKA: Kada je 1. avgusta, prvi put ove godine krenuo u lov na smuđa, Tomislav Bakmaz nije ni slutio da će uhvatiti svoj najveći primerak ovog grabljivca, inače najkvalitetnije dunavske ribe. Na živog kedera, na levoj obali Dunava, naspram Mohova, upecao je smuđa teškog 7,5 kilograma.


– Za mojih oko deset godina staža sportskog ribolova ovo je najveći primer smuđa koji sam uhvatio – zadovoljno konstatuje Bakmaz, inače friški penzioner, ali i poznati ovdašnjih privrednik. – U svom relativno kratkom pecaroškom veku shvatio sam da se ovakav smuđ svrstava u rang somova od, recimo 50-60 kilograma. Reč je o tome da su najkrupniji smuđevi u Dunavi hvatani i izmereni na 12-13 kilograma, a smatrani su ravni ulovu somova od preko 100 kilograma. Interesantno je da mi je ova godina uspešna, jer, na primer, kada sam 4. marta prvi put 2019. izašao da lovim somove, kod Mohova, uhvatio sam soma teškog 18 kilograma.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Bakmaz čiji čamac, koji pokreće moćni motor, ima sidrište u ovdašnjem zalivnom jezeru Tikvara, isključivo peca u Dunavu i to samo somove i smuđeve, pa ga nije sramota da kada mu treba šaran za riblju čorbu, ili kada se nekome od njegovih ukućana u vreme posta jede riba, kupi od šarandžija, kolega pecaroša.

Ima ribe u Dunavu, ali treba se sportski ponašati na vodi, poručuje Tomislav Bakmaz

– Istina je da sam se na početku pecaroškog staža opredelio za lov grabljivica – objašnjava Tomo. – Za deceniju pecanja upecao sam na stotine somova i mnogo smuđeva. Najveći som koga sam do sada upecao vagnuo je na preko 30 kilograma, a ove godine do sada sam odokativno, jer nisam merio, upecao somova težine od preko 200 kilograma. Hvatao sam puno i smuđeva, ali ovakvog nikada. Bila su četiri komada od oko šest kilograma, nekoliko od pet, desetine od 3-4 kilograma, a na stotine onih oko dva kilograma, jer one manje obavezno puštam.

– Očito je da ima ribe, ali treba biti uporan i sportski se ponašati na vodi. Nisam ja vrhinski pecaroš, niti sam vlasnik najkapitalnijih trofeja – kaže skromno Bakmaz i dodaje da treba pričati sa Batom Makedoncem, ovdašnjom pecaroškom legendom koji je i kao reprezentativac Srbije u sportskom ribolovu pobeđivao na stotinak takmičenja za pola veka staža, a sada ponekad kao savetnik sedne u čamac zajedno sa Tomom i obično mu donese sreću u ribolovu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here