Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (32)

360

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Sve knjige na svijetu trebalo bi da budu knjige utjehe, toliko ima nesretnih na zemlji“ – Jovan Dučić.

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Apisov apostol“, Slaviša Pavlović

Pukovnik Apis je preživeo. Crna ruka i danas postoji. Legenda kaže da „Ujedinjenje ili smrt“ – tajna srpska organizacija poznatija kao „Crna ruka“ – nikada nije ni prestala da postoji, a da je streljanje harizmatičnog vođe pukovnika Apisa, koji je predvodio Majski prevrat i svrgavanje dinastije Obrenovića, bilo inscenirano.

Sklonjeni u Ameriku, članovi organizacije nastavljaju da vode borbu za ciljeve koji su zacrtani još 1911. godine. S vremenom organizacija se širila i nastavila delovanje sve do danas.

Roman Apisov apostol prati uzbudljiv život novinara Pavla Govedarice, koji od običnog piskarala napreduje do mesta urednika. Pošto ga je „Crna ruka“ zavrbovala, napisaće seriju vatrenih političkih tekstova u kojima otkriva afere o skandaloznom kriminalu u vrhu sistema. Ali kad Pavla osude što je ubio čoveka u saobraćajnoj nesreći, odvažni novinar biće primoran da pobegne u Ameriku sa lažnim pasošem. Deceniju kasnije, dok Pavle mirno živi u inostranstvu sa drugim identitetom, doći će do sudbinskog susreta koji će promeniti njegov život. „Crna ruka“ je spremila konačni obračun.

2. „Davni sati“, Kejt Morton

Idit Berčil nikada nije bila bliska s majkom. Jednog popodneva stiže im davno zagubljeno pismo sa povratnom adresom zamka Milderherst i taj događaj izaziva neobičnu reakciju Iditine majke.

Idit počinje da sumnja da je emocionalna udaljenost među njima oduvek bila paravan iza kojeg je majka krila neke stare tajne. Prateći trag pisma Idit odlazi u Milderherst, kod neobičnih sestara Blajt i otkriva da je njena majka tu boravila kao trinaestogodišnja devojčica za vreme Drugog svetskog rata.

Dve starije sestre su bliznakinje i veći deo života starale su se za mlađu, koja se promenila otkako ju je verenik ostavio 1941.

Među oronulim zidinama zamka Idit traga za majčinom prošlošću i otkriva više nego što je očekivala – istinu o događajima koji su se odigrali u „davnim satima“. Ovim očaravajućim delom Kejt Morton odaje počast klasicima gotičkog romana i ispreda bogatu zamršenu pripovest o tajnama, strepnji i izgubljenoj ljubavi.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Tom Gejts je apsolutno fantastičan (u nekim stvarima)“, Liz Pišon

Kad Tom Gejts dobije svoj potpuno novi Oukfild školski planer, otkriva da je „slučajno“ izgubio prijavu za ekskurziju! Kad otkrije da gotovo svi iz razreda idu na izlet, uznemiri se. Kako će rešiti ovaj problem?

Premda je Tomu bilo potrebno skoro nedelju dana da se seti da donese prijavu, stiže na vreme za putovanje s razredom. U međuvremenu, njegov užurbani život se nastavlja. Kod kuće, njegova mrska starija sestra Dilija postala je još misterioznija zato što sada ima posao, ali nikome iz porodice neće da kaže kakav i gde! Tomov otac želi da isproba još jedan fitnes program, a majka predlaže Tomu da idu zajedno u šoping, ali njega je od toga blam.

Uprkos ovim malim uznemirujućim epizodama, Tom je zauzet svojom svaštarom, dizajniranjem majice za takmičenje, i planovima za školski izlet. Kad izgleda da je Tom umalo propustio rok za slanje dizajna majice, opet se uznemiri. Međutim, uskoro ga obuzmu tekući događaji u vezi sa izletom.

Putovanje do Tajdi kampa je puno vragolija i grupnih aktivnosti. Tom prvi put ide u kamp, spava na krevetu na sprat, ide na rafting i veslanje u kajaku.

Tom opisuje svoj „apsolutno fantastični“ život u dnevniku i beležnici gde komentariše sve što se dešava kod kuće i u školi. Čitaoci će otkriti da Tom postepeno odrasta. Uviđa da je „zabrljao“ što je zaturio svoju prijavu za školski izlet. U kampu shvata da razgovori tokom cele noći mogu biti iscrpljujući, jer se ne naspavaš dovoljno. A otkriva i važnost timskog rada.

Kad stigne kući, više poštuje svoju porodicu. Njegovi roditelji, takođe poznati kao „Fosili“ i Dilija su tu za njega kad su mu potrebni, i on duboko poštuje njihovu podršku.

Žvrljanje je najvažnija stvar u Tomovom životu. Njegova beležnica pruža čitaocima uvid u njegovu porodicu i školske aktivnosti kao i svakodnevne frustracije iz školskog života. Čitaoci će moći da shvate kakve prepreke predstavlja ispunjavanja formulara, učestvovanje u atletskim aktivnostima i nošenje sa dosadnom starijom sestrom.

2. „Bongo“, Vesna Ćorović Butrić

Knjiga autorke Vesne Ćorović Butrić „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ govori o jednom neobičnom junaku i njegovoj potrazi za prijateljima i mestu kojem će pripadati.

Bio jednom jedan žuti balon. Imao je nacrtane oči tako da može da vidi svet oko sebe i usta da može da se osmehuje, a dobio je i nacrtano srce da bi mogao nekoga da voli. Taj balon se zvao Bongo i najviše na svetu je želeo da bude nečiji kućni ljubimac.

Kako je svaki kraj samo novi početak tako i prava avantura ovog žutog balona započinje jednim krajem. Kada napusti svoj dom i krene na put oko solitera u kojem živi, Bongo će upoznati mnoge obične i neobične kućne ljubimce. Uz njihovu pomoć naučiće mnogo o tome čemu služe oči i usta i uši, a ponajviše o tome čemu služi srce. Ono će mu i pokazati put i sigurno ga voditi do mesta kojem će pripadati zauvek.

Knjiga „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ izašla je u ediciji „Od čitanja se raste“ i namenjena je čitaocima početnicima, a samim tim je i prilagođena potrebama ove ciljne grupe.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here