Na Letnjoj školi crkvenog pojanja

Horisti iz Bačke Palanke u Sremskim Karlovcima

1029

Članovi Crkvenog hora Sveti Jovan Krstitelj iz Bačke Palanke, zajedno sa dirigentom Snežanom Žujić, krajem jula i početkom avgusta, boravili su u Sremskim Karlovcima, na Letnjoj školi crkvenog pojanja „Korneliju u spomen“, koju je organizovalo Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Karlovaca.


Kao i proteklih godina, ovaj jedinstveni muzički kamp protekao je u znaku duhovne muzike. U radu ovogodišnjeg, 27. izdanja Letnje škole crkvenog pojanja, koja je počela 28. jula a završila se 5. avgusta, učestvovalo je tridesetak pevača iz Srbije, Crne Gore, Austrije i Mađarske, podeljenih u pojačku i horsku grupu, kojima rukovode profesor Snežana Žujić i dr Predrag Đoković, te više od 20 karlovačke dece s kojima petu godinu zaredom radi mr Milica Andrejević.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Po ustaljenom programu, koji je četvrt veka pripremala prof. dr Danica Petrović, a od prošle godine nastavila da to radi dr Nataša Marjanović, polaznici pre i posle podne imaju probe, uveče predavanja, obavezno učestvuju na večernjim i drugim bogosluženjima u karlovačkim crkvama, a ovog puta, osim završnog koncerta koji predstavlja krunu njihovog rada, nastupili su u Vrtu galerija u Novom Sadu i na svetoj Liturgiji u Sabornoj crkvi u Temišvaru.

Škola je, kao što govori i njen naziv, bila posvećena prvom školovanom srpskom kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je u Karlovcima polovinom 19. veka zabeležio srpsko crkveno pojanje, ali osimnjemu, kroz kurs se daje omaž i drugima koji su ostavili traga u toj oblasti muzike.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here