Još se saniraju posledice julskog nevremena u Karađorđevu

1379

KARAĐORĐEVO: Nevreme koje je 7. jula zahvatilo, pored ostalih, i delove bačkopalanačke opštine najviše štete nanelo je Karađorđevu i Čelarevu, a pored useva i kuća stradali su i parkovi, drvoredi, zasadi lišćara i četinara, a štete je bilo i u šumama u priobalju Dunava, ali i bačkopalanačkoj Bagremari, kao i u Polojskoj šumi prema Čelarevu.


U Karađorđevu i danas se mogu videti brojne gomile sada osušenih grana i izvaljeni panjevi kao i polomljene povađene drvene bandere. Njih je zamenilo 20-tak novih, betonskih bandera koje je obezbedila „Elektrovojvodina”, a u postavljanju učestvovali su radnici opštinskog JKP „Komunalprojekt” iz Bačke Palanke.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Pojedini meštani Karađorđeva poslali su fotografije sa brojnim gomilama ogranaka i konstatacijom da više od mesec dana posle nevremena selo ružno izgleda, ali se i pitaju ko treba da ukloni granje? Odgovor na ovo pitanje nije lako dati, jer u lokalnoj samoupravi kažu da je zvanično celo selo u vlasništvu Vojske Srbije, odnosno u nadležnosti Ministarstva dbrane, a ogrankom u Karađorđevu upravlja Vojna ustanova „Morović”.

Kako „Dnevnik“ saznaje, već izvesno vreme radi se na postizanju dogovora između ministarstva i lokalne samouprave, jer ako je zemljište sa infrastrukturom vojno, ljudi koji žive u Karađorđevu su građani opštine Bačka Palanka koja mora da se i stara o njima.

– Saniranje posledica nevremena najvećim delom obavili su naši radnici – kaže za „Dnevnik” Boško Mijatović, direktor JKP „Komunalprojekt”.- Selo je nekoliko dana bilo bez struje, a vodu smo meštanima obezbeđivali restrikcijama, jer je radio agregat, i putem cisterni. Naši radnici su isekli 60-tak oborenih velikih stabala, granje složili na gomile koje nikome fizički ne smetaju, a to znači da je sve funkcionalno, ali još uvek nije i estetki sređeno.

– Mislim da je tako bolje nego da sve bude estetki pod konac, a da infrastrkutura ne funkcioniše. Biće i to očišćeno, ali čekamo mašinu za sečenje granja kako se ne bi ogranci bacili na deponije, ili palili. Ovako će se sve iskoristi za brikete i ogrev. Stabla smo nudili meštanima i na kraju oni su motorkama isekli trupce i odneli drva za ogrev, ali smo mi kupili ono što je ostalo. Takođe, naši radnici su za potrebe postavlja betonskih bandera kopali rupe i lili betonske stope. Gledano čisto adminsitrativno to nije bila naša obaveza, ali smo to uradili kako bi se stanje što pre saniralo, a meštanima omogućio normalan život. To smo i uradili, a Karađorđevo, sa svojim parkovima biće ponovo lepo.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here