Odluka o javnom prevozu u Palanci: Ista obeležja za sva taksi vozila

3479

BAČKA PALANKA: Osim autobusa, javni prevoz putnika u Bačkoj Palanci obavljaju taksisti. Voze po varoši ali i do sela, tu je i linijski prevoz do Novog Sada.


Svako vozilo na krovu ima svoju firmu i reklamu. To će se promeniti posle Odluke o javnom prevozu koju su usvojili odbornici Skupštine opštine, jer njome je precizno regulisano obeležavanje vozila u javnom taksi prevozu.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Ovo je konačno ono što smo morali uraditi, odnosno unosimo više reda i u ovu oblast javnog prevoza – kaže Zoran Baćina, rukovodilac Odeljenja za privredu Opštinske uprave u Bačkoj Palanci. – Vozilo kojim se obavlja javni prevoz, na osnovu ove odluke, obeležava se isticanjem krovne oznake bele boje, visine od 14-22 centimetara koja je sa obe strane istog izgleda, postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom i ima instalirano osvetljenje, te sadrži natpis „TAXI”, broj krovne oznake i grb opštine Bačka Palanka.

Taksi prevoznik dužan je da koristi krovnu oznaku koju izdaje Odeljenje za privredu, a dobija je bez naknade, na revers, prilikom izdavanja taksi dozvole za vozilo. Treba znati, manje zbog sadašnjih taksista, a više za one koji misle da se bave ovim poslom, da se taksi dozvola izdaje u Odeljenju za privredu, a period važenja je tri godine, dok se taksi dozvola za vozilo izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

Zoran Baćina

Odlukom je zabranjeno postavljanje reklamnih panoa i nalepnica na kojima se reklamira usluga lica koje ne poseduje odobrenje, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je akt propisan kao uslov za obavljanje taksi delatnosti.

Ovde je večita dilema među građanima i taksistima, da li je mnogo, malo ili taman taksi vozila u ovoj opštini. Građani misle da taksija nikad nije previše, jer dešava se posebno u kišne, vrele dane, ili zimi po snegu i ledu, da na taksi vozilo treba duže čekati. Međutim, pojedini taksisti misle da je konkurencija velika i da broj vozila treba ograničiti, pa čak i smanjiti sadašnje brojno stanje.

Da svetli ako je slobodan

Niz je interesantnih detalja vezanih za taksi prevoz koje reguliše Odluka o javnom prevozu. Taksi vozač, primera radi, dužan je da krovu oznaku drži uključenu, osvetljenu, kada je vozilo slobodno, odnosno isključenu kada je putnik u vozilu. Kada taksi prevoznik vozilo koristi za lične potrebe dužan je da sa krova vozila ukloni oznaku.

Nadležni kažu da je najrealnije da će se krovne oznake deliti prilikom dodele dozvola za vozila, a to ovde procenjuju da će biti najkasnije do Nove godine.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Za razliku od ranijeg perioda kada su pored tabli i cene, posebno gradske vožnje, bile šarene, sada su se taksisti izgleda dogovorili pa je cena obične gradske vožnje kod svih 200 dinara. Međutim, korisici taksija treba da znaju da vožnja, na primer, do Gradske plaže, odnosno stare Čarde „Dunav” košta 250 dinara, iako mnogi misle da je to gradska vožnja. Slično je i sa nekim destinacijama na rubovima grada, pa se pre ulaska u taksi, ipak treba raspitati kod taksiste o ceni željene vožnje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here