Sećanje na prošlost – pogledi u budućnost

U Mladenovu održani 49. „Dani kolonizacije – Mladenovo 2019.“

1169

Već po tradiciji, dugoj gotovo pola veka, u Mladenovu se drugog vikenda avgusta održava kulturno-zabavna i sportska manifestacija „Dani kolonizacije – Mladenovo 2019“.


Mladenovljani su se podsetili na vreme kada su oni i njihovi preci, jednim od vozova bez voznog reda stigli iz nekadašnje Bosne u tadašnji Bukin.

Ovogodišnje Dane kolonizacije, svojim prisustvom uveličali su Mita Lačanski predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka, Aleksandar Borković zamenik predsednika Opštine, Miroslav Miki Rodić poslanik u Skupštini AP Vojvodine i Aleksandar Zeljković protonamesnik u mladenovljanskoj crkvi.

Njih četvorica su među ostalim gostima i zvanicama, bili prisutni, na svečanoj sednici Saveta Mesne zajednice Mladenovo, koja je održana u subotu 10. avgusta.

Zbog malog broja prijavljenih ekipa, nije održan najavljeni turnir u basketu „tri na tri“. Naime, bile su prijavljene svega tri ekipe, pa je organizator turnira, odlučio da se on ipak ne održi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

U petak, 9. avgusta u holu OŠ „Branko Ćopić“, u prisustvu velikog broja zainteresovanih, održana je veoma uspela književna veče, tokom koje je promovisana knjiga „Edicija Srba 1914 – 1918“. Gost večeri bio je Zoran Kolundžija, vlasnik izdavačke kuće „Prometej“.

Centralni događaj ovogodišnjih „Dana kolonizacije“, bila je svečana sednica Saveta mesne zajednice Mladenovo. Pre održavanja svečane sednice, položeno je cveće, na spomen obeležje u centru sela. Na svečanoj sednici prisutnima su se obratili Slobodan Manojlović, predsednik Saveta mesne zajednice Mladenovo i Mita Lačanski predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka.

Ilindanske nagrade i priznanja

Na kraju svečane sednice podeljena su priznanja svima koji su u proteklom periodu svojim radom i delovanjem doprineli bržem i prosperitetnijem razvoju ovog sela. Ilindanska nagrada dodeljena je Branislavu Šušnici, predsedniku opštine Bačka Palanka za opšti doprinos razvoju Mladenova, Nikoli Milišiću za izuzetne rezultate ostvarene u domenu poljoprivrede, Zdravku Zecu za razvoj sporta, Nadi Velemir za humana dela, Miodragu Miškoviću za očuvanje kulturne baštine, Zoranu Kumoviću za unapređenje ekologije, Petru Mediću, đaku generacije mladenovljanske OŠ „Branko Ćopić“.

Zahvalnice Mesne zajednice Mladenovo dobili su: opština Bačka Palanka, OZZ „Lovrenac“, Dušan Santrač „Dunavprevoz“, MUP Bačka Palanka, OŠ „Branko Ćopić“, Slobodan Kljajić, Stanko Svitlica „Grintek“ doo, Goran Medić, GoranAćamović,TP „Podunavlje“, Slobodan Soro, „Ambient“ doo Novi Sad, Aleksandar Tomičić, Vladimir Spremo, MZ Koštunići, „Impuls radio“, ULS „Petar Tomić“, Pevačka grupa „Dar zavičaja“, Vladimir Bogdanović, KUD „Mokra Gora“ iz Zubinog Potoka, AKUD „Kosta Abrašević“, KUD „Dr Mladen Stojanović“, Mladen Srdić, preduzeće „Tehno –Una“, Vladimir Kovačević, Žarko Dragojlović i Sanja Ubović.

Najuspešniji pecaroš Bogdan Lakić

U okviru manifestacije „Dani kolonizacije“ održano je i takmičenje u pecanju ribe na plovak u konkurenciji pionira. Na takmičenju je učestvovalo četrnaest pecaroša iz Obrovca, Karađorđeva i Mladenova. Među njima bila je i jedna devojčica Biljana Bauranov.

Prvo mesto pripalo je Bogdanu Lakiću iz Obrovca sa ulovom teškim 2.980 grama. Na drugo mesto plasirao se Siniša Stanković, dok je treće mesto pripalo Nikoli Šarcu. Tri najbolje plasirana takmičara su iz Obrovca. Takmičenje je organizovalo USR „Štuka“ Mladenovo, a nagrade najboljima uručio je Slobodan Stojnović, predsednik udruženja sportskih ribolovaca iz Mladenova.

Velemir prvi kroz cilj

Tradicionalna, 49. ponoćna trka ulicama Mladenova održana je 10. avgusta. U trci je učestvovalo 25 atletičara iz Beograda, Novog Sada, Bačke Palanke, Mladenova. Prvi kroz cilj prošao je Dobrivoj Velemir. Drugi je bio Miloš Bošković, a treći Duško Radičić. Prvoplasirani takmičar osvojio je novčanu nagradu od 10 hiljada dinara, pehar i diplomu. Drugoplasiranom i treće- plasiranom takmičaru dodeljeni su pehar i diploma.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Mladenovljani bolji od Palančana

U bifeu „Kod Sivog“ održan je tradicionalni šahovski dvomeč između ŠK „Mladenovo“ i ŠK „Bačka Palanka“. Pobeda je pripala domaćinu, rezultatom 5 1⁄2 : 2 1⁄2.

Pobede za domaćine izvojevali su Rogač, Krejić, Parežanin i Kovačević. Remizirali su Mladenović, Puvača i Kralj, dok jedini poraz doživeo Lazar Šolaja. Nakon dvomeča Mladenovo – Bačka Palanka, odigran je brzopotezni turnir u šahu „cuger“, koji je pripao int. majstoru Srđanu Rogaču, koji je osvojio 7 1⁄2 poena iz devet partija. Drugo i treće mesto podelili su mk Dušan Kovačević i Darko Parežanin sa 7 osvojenih poena. Rogaču su pripale tri hiljade dinara, a Mladenović i Parežanin su podelili novčanu nagradu u istom iznosu.

Održan 14. moto skup

Na fudbalskom igralištu „Budućnosti“ održan je 14. Moto – skup na kome se pojavilo četrdeset motora i njihovih vlasnika, a došli su iz Novog Sada, Veternika, Futoga, Bača, Odžaka i Mladenova.

Vozači su sa svojim motorima prošli kroz ulice Mladenova, a na kraju je za sve njih organizovan zajednički ručak – lovački paprikaš.

Gostovao KUD „Mokra Gora“

Svojim prisustvom mladenovljansku slavu uveličali su članovi KUD-a „Mokra Gora“ koji su nastupili u subotu 10. avgusta, kao i slavljenički KUD „Dr Mladen Stojanović“ koji ove godine obeležava 50 godina postojanja.

Na letnjoj pozornici, te večeri, program su izveli i bačkopalanačkog CTKU „Kosta Abrašević“. Tokom obeležavanja Dana kolonizacije, u petak 09. avgusta, nastupili su i članovi KUD-a „Napredak – Elena 1863“, iz bugarskog grada Elena.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here