Hiljadarka za kilo šnicli smuđa

3214

BAČKA PALANKA: U varoši na samoj obali Dunava riba je oduvek među osnovnim namirnicama ovdašnjeg sveta.

Smatra se da je Palanka, uz par gradova uzvodno, postojbina riblje čorbe i paprikaša. Nekada je, kažu ovdašnje sede glave, riba bila sirotinjska hrana, ali danas to više nije, jer su cene kvalitetnije slatkovodne ribe preskočile cene mesa. Piletina je u rangu bele ribe i meleza, svinjetina u rangu šarana, tolstolobika, amura, pastrmke i manića. Međutim, kilogram smuđa i soma je debelo skuplji čak i od najskupljih delova junetine u kasapnicama.

Interesantno je da Palanka, iako voli ribu na svaki način, ima tek dve ribarnice i to od nedavno na Gradskoj pijaci u centru grada. Doduše, pijačnim danima, a to su sreda i subota, ispred pijace ribu u gajbama prodaju i ovdašnji ribari. Prodavci kažu da je potražnja za ribom u mesecima bez slova r nešto slabija, ali da, na primer, u vreme posta prodaja zna da bude skoro tri puta veća nego u mrsnim mesecima.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Neko bi pomislio da je to malo, ali ne treba zaboraviti da se jedan deo Palančana ribom snabdeva od alasa, koji im ulov donose na kućne adrese, obično kvalitetnije ribu, ali puno je i pecaroša. Rekreativni pecaroši, a ima ih oko 500, nisu svi vrhunski ribolovci, ali puno njih tokom sezone nalovi toliko ribe da podmire potrebe svoje porodice, napune zamrzivače, pa kada im se riba dojede opskrbe rodbinu, kumove, komšije…

U ribarnicama cene rečne ribe su uglavnom ujednačene, a u velikim prodajnim centrima sveže ribe obično nema, sem u vreme posta. Prodavnice su bolje snabdevene smrznutom morskom ribom i morskim plodovima i cene su niže nego u ribarnicama. Prodavci u ribarnicama kažu da je šaran, skoro stoprocentno iz ribnjaka, ubedljivo najomiljenija riba u Palanci i okolini i da čini 80 odsto tražnje. To se tumači činjenicom da prave riblje čorbe i paprikaša nema bez šarana koji, ako ne u celosti, treba u kotliću da čini barem 60-70 odsto ribe.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Kilogram šarana košta 480 dinara, šnicla 800, glava (najbolja za čorbu) 370, a ikra, od koje se ovde kuva čorba bez kostiju, 480 dinara. Tolstolobik je 250 dinara po kilogramu, očišćen 400, šnicla 600, a glava 200. Kilogram amura je 250 dinara, pastrmke 500, očišćene 620. Najkvalitetnija rečna riba, odnosno smuđ košta 800 dinara, očišćen 900, a šnicla 1.000 dinara. Iste cene važe i za soma, ali njegova glava, takođe se koristi u čorbi, košta po kilogramu 400 dinara. Manić i zimski manić se prodaju po 400 dinara, a melez, mrena i jaz po 200 dinara. Bela riba je najjefitnija i košta 150 dinara, ali se mnogo prodaje jer je ljude peku na talandarama reš i dobro je posole, pa je ovde pravi specijalitet. Od morskih riba u pijačnim ribarnicama nudi se oslić po 440 dinara, skuša po 320 i papaline po 170 dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here