Crkvi u Magliću, staroj dva veka, sledi obnova

1085

BAČKI PETROVAC: Uskoro počinje prva faza radova rekonstrukcije Evangelističke crkve u Magliću, koju finansira Vlada Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja.


Kako nam je potvrdio predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić, radovi na prvoj fazi koja predviđa spoljašnje uređenje i zamenu stolarije i krova, počeće 2. septembra.

Urađen je i projekat unutrašnjeg uređenja kao druga faza radova, zbog koje je nedavno održan sastanak sa predstavnicima grada Kirhajm Unter Tek iz Nemačke i Udruženjem za promociju, sporazumevanje naroda, negovanje kulture i zavičaja iz Kirhajma u Bačkog Petrovcu.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Projekat unutrašnjeg uređenja predviđa poseban akcenat na akustici, jer se otvorila mogućnost da taj prostor bude multifunkcionalan, bilo da je reč o koncertima, muzejskim izložbama ili međunarodnim festivalima.

Predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić kaže da je važno čuvati kulturno nasleđe i različitost, kao i da udruženi mogu da pomeraju nešto što stoji decenijama. Posećanja radi, Simić je pre dva meseca baš za naš list najavio rekonstrukciju Evangelističke crkve, koja iduće godine obeležava 200 godina od podizanja, zbog čega su Vlada Srbije, kao i predstavnici nemačkog grada odlučili da je rekonstrukcija crkve od važnosti za oba naroda.

Prioritetni spoljašnji radovi na obezbeđenju objekta od urušavanja počinju 2. septembra
Crkva je u vlasništvu države i njom raspolaže Republička direkcija za imovinu, ali ju je Opština ustupila na upravljanje 1992. godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Simić napominje da u tom periodu do danas nije ništa ulagano u nju, zato je, pojašnjava, vraćena na upravljanje Opštini Bački Petrovac, da bi moglo u nju da se investira.

Po konkursu „Gradovi u fokusu”, Opština Bački Petrovac konkurisala je kod Ministarstva kulture i informisanja s projektom obnove Nemačke evangelističke crkve u Magliću i projektom preseljenja Muzeja vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu, koji su dobili „zeleno svetlo”.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Opština je ove godine od Ministarstva kulture i informisanja dobila 15 miliona dinara za spoljašnju obnovu crkve, jer je oronuli objekat počeo da predstavlja opasnost za građane, s obzirom na činjenicu da na njoj nije ništa rađeno dugi niz godina.

– Jedan od osnovnih razloga za obnovu je upravo pretnja da se ta ogromna građevina sruši sama od sebe i dovede u pitanje bezbednost naših sugrađana. S druge strane, naši partnerski odnosi s nemačkim gradom Kirhem Unter Tekom iz pokrajine Baden-Virtemberg počivali su na međusobnim obavezama, među kojima je i obnova nemačke crkve, koja je simbol života Nemaca do 1945. godine u Magliću. Oni su formirali međunarodno udruženje koje se bavi isključivo obnovom crkve i obećali su da će ove godine donirati 40.000 evra za obnovu – rekao je Simić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here