Čudne cene u Bačkoj Palanci:Kilo paradajza 120 dinara, litar skuvanog 50

3890
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Da je ovog leta povrće većim delom precenjeno može da ilustruje i samo poređenje cena na pijaci, velikim prodajnim objektima, uličnim improvizovanim tezgama i kupovinom kod proizvođača.


Nekako najviše bode oči cena paradajza i to pred kraj avgusta kada poodavno zri u otvorenim baštama i na njivama, a ne samo u plastenicima.

Gotovo svuda cena kilograma ovog povrća u punoj sezoni kreće se oko jednog evra, odnosno 120 dinara. Ima ga za 10 – 20 dinara jeftinijeg, ali ima ga i po 160 dinara za kilogram.

Kada izađete iz palanačke zelene pijace u samom centru grada i posle par desetina metara dođete do jedne od brojnih oglasnih tabli, možete pročitati adresu na kojoj, gotovo sigurno proizvođač povrća, nudi litar ceđenog soka od paradajza za 50 dinara sa uslugom donošenja na željenu adresu u varoši.

Nije ovo priča o velikoj temi – zašto plaćamo povrće kao Nemci, a zarađujemo kao Afrikanci, zašto sada nema jeftinijeg uvoznog povrća kada preprodavci deru penzionere, industrijske radnike sa minimalnom zaradom – ovo je samo upozorenje da ne treba žuriti pri kupovini povrća, ali i voća, jer razlike u ceni pa time i uštede mogu biti drastične.

Na pijaci crni luk dugo vremena drži enormno visoku cenu koja se, u zavisnosti od krupnoće i kvaliteta, kreće od 60-80 dinar za kilogram.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Interesantno je da prodavci gotovo ni na jednoj tezgi nisu istakli cene crnog luka, valjda zbog bruke, a saznate ih tek kada upitate. Samo par ulica dalje od pijace, u jednoj uličici na kapiji, a na kartonu ispisano je da se 10 kilograma crnog luka prodaje za 300 dinara! Pored stoji mlada žena sa detotom u naručju i veli da može i jeftinije „na veće”, a da kilogram jesenjeg belog luka kod njih košta 200 dinara.

Na dilemu, kome treba 10 kila luka odjednom, veli da su domaćice našle rešenje, pa se skupi njih nekoliko i kupe džakčić i tako uštede 30-40 dinara po kilogramu. Na 10 kilograma to je 400 dinara, ili dva kilograma piletine.

Proizvođači kažu da je luk odlično rodio, pa ga na njivama možete kupiti i po 20 dinara za kilogram. Prodavci su još zadovoljniji kad ga tri puta skuplje prodaju, a jedino potrošačima je, po svemu sudeći, muka od luka. Osim što treba porediti cene, treba paziti i na podvale, poput one gde na crnom grožđu u gajbici stoji cena od 150 dinara i piše da je to hamburg. Ko se iole razume u grožđe vidi da nije reč o hamburgu, a on je najslađi i najmirišljaviji, pa i najskuplji, već o nekoj sorti koja je stigla iz uvoza, verovatno negde sa juga – Makedonije, Grčke, Crne Gore…

Po običaju za tezgama su uglavnom trgovci, a osim ponekog proizvođača jaja, sira, kajmaka, mleka, povrtara gotovo da i nema. I gotovo na svim tezgama cene su iste, osim na njih par gde uz ljubaznu reč vidite da su cene za malo, 10-15 dinara niže po kili, ali i da je roba sveža, a najsvežija pijačnim danima sredom i subotom.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Paprika je od 70-100 dinara, krompir oko 60, tikvice 50, šljive 60-70 dinara… Kažu ovde da će cene ići dole kada počne puna sezona spremanja zimnice, jer kako sada stvari stoje duplo je jeftinije kupiti industrijsku zimnicu u marketima nego je danas sam spremati.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here