Privremen poligon za obuku vozača u Palanci

2307
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Poligon za obuku vozača u Bačkoj Palanci je tema o kojoj se dugo puno pričalo, posebno među vlasnicima ovdašnjih auto- škola i nadležnima za saobraćaj u lokalnoj samoupravi.


I ma koliko jedni tvrdili da su zakonski rokovi bili komotni, te da se ovaj problem mogao ranije rešiti, praksa je pokazala da su volja i napor postojali, ali da su brojni problemi, a najznačajniji je nova lokacija i pravno – imovinska problematika, uticali da se ovaj problem reši privremeno.

Nedavno su se predstavnici auto- škola „Ilić”, „Fleš”, „Euroas”, „Protić” i „Velemir”, posle razgovora sa predsednikom Branislavom Šušnicom postigli saglasnost da auto- škole potpišu ugovor sa opštinom o korišćenju privremenog poligona za obuku vozača. U razgovorima su učestvovali i predstavnici verskih zajednica, jer privremeni poligon se nalazi u neposrednoj blizini ulaza na rimokatoliko i evangelističko groblje.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Predstavnici lokalne vlasti insistirali su na toleranciji i saradnji, jer ne sme se dozvoliti da kandidati zbog polaganja vozačkih ispita odlaze u Novi Sad. Posle potpisivanja ugovora o korišćenju javne površine, rekao je Milorad Paripović, član Opštinskog veća zadužen za saobraćaj, sledi zahtev MUP-u, da utvrdi da li poligon ispunjava uslove koji se traže po zakonu. Uz dogovor sa ovdašnjom rimokatoličkom crkvom i adventističkom zajednicom, čiji se vernici sahranjuju na rimokatoličkom groblju uz privremeni poligon, definisaće se radno vreme i neradni dani poligona, a sve uskladiti sa nadležnom službom opštinskog Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt”.

O planiranom trajnom rešenju poligona, Paripović kaže da je krupan i skup projekat, pa se njegova realizacija, objektivno može očekivati za 3-4 godine.

Trajno rešenje na dva hektara

Još ranije je u planska dokumenta uneta nova lokacija koja bi trajno rešila problem poligona. Reč je o oko dva hektara zemljišta koje se, s jedne strane graniči sa regionilanim putem ka Gajdobri, jednim delom sa silosima bivše Fabrike stočne hrane „Bačka”, delom sa ugašenom prugom, a vlasnik zemljišta su Železnice Srbije. Prilaz zemljištu je moguć i najverovatniji iz ulice koja vodi iz pravca „Građevinara”. Na ovom zemljištu delom je bila bara, a ona je uglavnom zasuta. Upućeniji kažu da je u baru godinama bacano sve i svašta i da se sve mora ponovo raditi, čistiti i nasipati teškom mehanizacijom.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Urbanisti su ga ucrtali u planska dokumenta, a lokalna skupština usvojila. Planom se predviđa izgradnja, ne samo poligona, već svojevrsnog saobraćajnog centra. Predviđen je objekat u kome bi se odvijala teoretska nastava, edukacija mladih, a na poligonima praktično obučavali mladi i organizovala takmičenja, na primer, u vožnji bicikla – kaže Milorad Paripović. – Ideja je puno, ali ih treba staviti na papir i videti šta je potrebno i moguće. Nov poligon bi, primera radi, omogućio formiranje novih auto klubova, pa i obuku i takmičenje u vožnji kartinga, ali i u vožnji spretnosti vozača automobila, smotre oldtajmera, motorista…

U lokalnoj samoupravi smatraju da je bitno da se privremenim rešenjem, za sada, omogući kandidatima za vozačku dozvolu B, C i D kategorije da obuku i polaganje mogu da obave u Bačkoj Palanci, a uporedo će se raditi na realizaciji konačnog rešenja.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here