Privremen poligon za obuku vozača u Palanci

3
1956
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Poligon za obuku vozača u Bačkoj Palanci je tema o kojoj se dugo puno pričalo, posebno među vlasnicima ovdašnjih auto- škola i nadležnima za saobraćaj u lokalnoj samoupravi.


I ma koliko jedni tvrdili da su zakonski rokovi bili komotni, te da se ovaj problem mogao ranije rešiti, praksa je pokazala da su volja i napor postojali, ali da su brojni problemi, a najznačajniji je nova lokacija i pravno – imovinska problematika, uticali da se ovaj problem reši privremeno.

Nedavno su se predstavnici auto- škola „Ilić”, „Fleš”, „Euroas”, „Protić” i „Velemir”, posle razgovora sa predsednikom Branislavom Šušnicom postigli saglasnost da auto- škole potpišu ugovor sa opštinom o korišćenju privremenog poligona za obuku vozača. U razgovorima su učestvovali i predstavnici verskih zajednica, jer privremeni poligon se nalazi u neposrednoj blizini ulaza na rimokatoliko i evangelističko groblje.

 

Predstavnici lokalne vlasti insistirali su na toleranciji i saradnji, jer ne sme se dozvoliti da kandidati zbog polaganja vozačkih ispita odlaze u Novi Sad. Posle potpisivanja ugovora o korišćenju javne površine, rekao je Milorad Paripović, član Opštinskog veća zadužen za saobraćaj, sledi zahtev MUP-u, da utvrdi da li poligon ispunjava uslove koji se traže po zakonu. Uz dogovor sa ovdašnjom rimokatoličkom crkvom i adventističkom zajednicom, čiji se vernici sahranjuju na rimokatoličkom groblju uz privremeni poligon, definisaće se radno vreme i neradni dani poligona, a sve uskladiti sa nadležnom službom opštinskog Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt”.

O planiranom trajnom rešenju poligona, Paripović kaže da je krupan i skup projekat, pa se njegova realizacija, objektivno može očekivati za 3-4 godine.

Trajno rešenje na dva hektara

Još ranije je u planska dokumenta uneta nova lokacija koja bi trajno rešila problem poligona. Reč je o oko dva hektara zemljišta koje se, s jedne strane graniči sa regionilanim putem ka Gajdobri, jednim delom sa silosima bivše Fabrike stočne hrane „Bačka”, delom sa ugašenom prugom, a vlasnik zemljišta su Železnice Srbije. Prilaz zemljištu je moguć i najverovatniji iz ulice koja vodi iz pravca „Građevinara”. Na ovom zemljištu delom je bila bara, a ona je uglavnom zasuta. Upućeniji kažu da je u baru godinama bacano sve i svašta i da se sve mora ponovo raditi, čistiti i nasipati teškom mehanizacijom.

 

– Urbanisti su ga ucrtali u planska dokumenta, a lokalna skupština usvojila. Planom se predviđa izgradnja, ne samo poligona, već svojevrsnog saobraćajnog centra. Predviđen je objekat u kome bi se odvijala teoretska nastava, edukacija mladih, a na poligonima praktično obučavali mladi i organizovala takmičenja, na primer, u vožnji bicikla – kaže Milorad Paripović. – Ideja je puno, ali ih treba staviti na papir i videti šta je potrebno i moguće. Nov poligon bi, primera radi, omogućio formiranje novih auto klubova, pa i obuku i takmičenje u vožnji kartinga, ali i u vožnji spretnosti vozača automobila, smotre oldtajmera, motorista…

U lokalnoj samoupravi smatraju da je bitno da se privremenim rešenjem, za sada, omogući kandidatima za vozačku dozvolu B, C i D kategorije da obuku i polaganje mogu da obave u Bačkoj Palanci, a uporedo će se raditi na realizaciji konačnog rešenja.

 

3 KOMENTARA

  1. U tekstu se nalaze greške. Kao prvo, ne kaže se evangelističko groblje, nego evangeličko groblje. Kao drugo, nije u pitanju adventistička zajednica, nego slovačka evangelička crkvena opština. Kao treće, oni se ne sahranjuju na rimokatoličkom groblju, nego na slovačkom evangeličkom groblju.

  2. Zasto bi smo svi mi resavali problem PRIVATNIKA.Oni masno naplacujue obuku pa neka u skladu sa tim stvore i uslove za svoj rad.Vreme socijalizma je proslo ako nemate uslove da sebavite necim nemojte se onda ni baviti time.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here