Hramovna slava u Pivnicama

1
617
Foto: Nikola Janičić

PIVNICE: U sredu 28. avgusta Srpska pravoslavna crkva obeležila je praznik Veliku Gospojinu. Ovo je i hramovna slava u Pivnicama, a sveta liturgija održana je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.


Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina je uspomena na smrt Bogorodice i prema Jevanđeoskom predanju dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja. Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika, prethodi mu dvonedeljni post, nakon kojeg žene idu na pričest, jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

Foto: Nikola Janičić

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. Godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta po Julijanskom kalendaru pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.

 

 

1 KOMENTAR

  1. Sveta liturgija u hramu Presvete Bogorodice u selu Pivnice održana uz celodnevnu tutnjavu i buku koja se širila iz nelegalno postavljenog industrijskog objekta u centru sela , na 50m. od crkve i osnovne škole. Ne- delo je odobrila opštinska vlast u Bačkoj Palanci. Po čijem nalogu nam truju decu?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here