Telo nam šalje signale kada smo nesrećni

794

Sreća nije samo stanje uma i pozitivan stav prema životu. Ona je povezana i sa pojedinim hemijskim procesima u organizmu, naročito sa hormonima koji su značajni za raspoloženje.

Manjak tih hormona može dovesti do nezadovoljstva, pa čak i do depresije, zato obratite pažnju na signale koje vam telo šalje.

Ako često jedete slatkiše i grickalice,  možda imate nizak nivo serotonina (hormon sreće). Takva hrana ga (kratkotrajno) podiže, čineći da se osećate bolje. Gojite se – manjak dopamina može dovesti do povećanja težine, jer vas nagoni da se prejedate. Ukoliko ne saosećate sa drugima, postoji verovatnoća da imate manjak oksitocina (hormona ljubavi).

[wonderplugin_slider id=177]

 

Učestale glavobolje koje dovode do migrena mogu se pojaviti usled pada progesterona, hormona posebno značajnog u trudnoći. Nesanica je jedan od pokazatelja niskog nivoa serotonina, a manifestuje se kroz probleme sa spavanjem i promene raspoloženja. Ljudi koji su pod konstantnim stresom, u depresiji i ne kreću se mnogo, skloniji su tome, navode „Večernje novosti“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here