Suđenje okrivljenima iz Obrovca i Tovariševa za zloupotrebu platnih kartica

Policija nije našla okrivljenog, niti svedoka

7673
Foto: Dnevnik (Nikola Stojanović)

Policija nije dovela na suđenje Milana Pajčina (52) iz Obrovca, okrivljenog za krivično delo falsifikovanja i zlopupotrebe platnih kartica, počinjeno pre više od decenije, već je na optuženičku klupu seo samo Milovan Đuran iz Tovariševa (72).


Stoga su vanpretresno izjave dala dvojica svedoka koja su radila na benzinskim pumpama s kojih je na sporan način preuzimano gorivo uz upotrebu „korporativnih” kartica.

Svedok Boris K., koji je 2008. godine bio prodavac na bezinskoj pumpi u Ruskom Krsturu, izjavio je da ne poznaje okrivljene i opisao proceduru prezimanja goriva uz korporativne kartice, te kazao da je na terminalu kod kase proveravano da li je kartica blokirana, ali nije se mogao setiti da li je registarska oznaka vozila (cisterne) uvek odgovarala onoj navedenoj na kartici. Na pitanje branioca drugookrivljenog, on je rekao da se ne seća da je bilo hapšenja u vezi s tim slučajevima.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Nažalost, preživeo sam na tom poslu sedam pljački, ali se ne sećam da je bilo lišenja slobode zbog kartica – naveo je taj svedok.

I drugi svedok Milan K., koji je radio na pomenutoj pumpi, kazao je da ne poznaje optužene. On je izjavio da su nekad dolazili ljudi s karticama po gorivo i uz ono koje se sipa u vozila, točili u burad.

– Nismo tražili dokumenta da vidimo ko je mušterija. „Imlek” bi trebalo da snosi odgovornost za zloupotrebu kartica, i da prijavi njihov nestanak, tako piše u ugovoru – svedočio je juče taj prodavac.

Na kraju jučerašnjeg ročišta, jedan branilac je predložio da predsednik veća zatraži službenu belešku od određenih sudova o tome da li su se protiv osoba koje se spominju u tom predmetu i kao svedoci eventualno vodili postupci zbog manipulisanja gorivom.

Iako je na prethodnom ročištu saslušano 11 svedoka, ostalo je još nekoliko njih koji će se potražiti i uz pomoć policije, da bi se taj maratonski pretres doveo kraju. Naime, tim slučajem se bavio Osnovni sud u Bačkoj Palanci, ali je zbog reorganizacije nadležnosti, pripremno ročište održano tek pre godinu u novosadskom Višem sudu, pred većem kojem presedava sudija Rade Kalajdžija.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Dvojica okrivljenih se brane sa slobode, ali policija nije obavestila veće zašto optuženog Pajčina juče nije dovela, a nije pronađen i jedan svedok, dok je trećeoptuženi u tom predmetu u međuvremenu preminuo. Po navodima optužnice, od 6. do 12. maja 2008. godine okrivljeni su neovlašćeno upotrebili tuđu „korporativnu” karticu AD Industruja mleka i mlečnih proizvoda „Imlek” iz Beograda, izdatu od „Lukoil–Beopetrola”.

Trećeokrivljeni je, po navodima optužnog akta, od nepoznate osobe nabavio spornu karticu, te je potom zajedno i po prethodnom dogovoru s dvojicom optuženih, na benzinskim stanicma „Lukoil” u Baču, Bačkom Petrovcu, Bačkom Brestovcu, Gložanu i Ruskom Krsturu neovlašćeno upotrebio platnu karticu provlačenjem kroz odgovarajuće uređaje, terminale za identifikaciju. Oni su, po optužnici koju zastupa zamenica višeg javnog tužioca Aleksandra Lučić Pfajfer, preuzeli 36.430 litara goriva oznake D-2, koje su prodali pojedincima, a dobijeni novac su delili, te tako oštetili AD „Imlek” za više od 3.100.000 dinara.

Inače, sudski veštak je na jednom od prethodnih ročišta pojasnio da takozvane korporativne kartice služe samo kao evidencija kupoprodaje, da bi se na osnovu toga pravio presek stanja dugovanja za određeni period, da bi se obavilo plaćanje, a same nisu služile kao sredstvo plaćanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here