Za podsticaje poljoprivrednicima ove godine izdvojeno 37 milijardi dinara

0
416

Sredstva su dodeljivana poljoprivrednicima za povećanje proizvodnje mleka, kupovinu grla stoke, za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, opreme za preradu proizvoda i slično.


Srbija je po rečima državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Velimira Stanojevića ove godine iz budžeta izdvojila 37 milijardi dinara za subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede. Novac je dodeljivan poljoprivrednicima za povećanje proizvodnje mleka, kupovinu grla stoke, za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, opreme za preradu proizvoda i tako dalje.

„Politika Vlade Srbije je da se sve više sredstva odvaja za subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede. Iz godine u godinu su ti podsticaji sve veći, a poljoprivrednici sve lakše mogu da dođu do sredstava iz nacionalnog budžeta, budžeta lokalne samouprave i IPA fondova Evropske unije,“ rekao je Stanojević na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu.

Udeo poljoprivrede u našem BDP-u zauzima po njegovim rečima značajno mesto, a taj udeo kako je dalje objasnio biće i veći jačanjem primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

 

U narednim godinama više novca iz budžeta za poljoprivredu

Država po njegovim rečima podržava razvoj poljoprivrednog gazdinstva i radi na zaštiti proizvoda geografskim poreklom.

„Siguran sam da ćemo u narednim godinama imati i više sredstva iz budžeta za poljoprivredu“, rekao je Stanojević i pozvao lokalne samouprave da, u skladu sa svojim mogućnostima, subvencijama podržavaju poljoprivrednike.

Direktor regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić kaže da su Šumadija i Pomoravlje ostvarili značajan spoljno-trgovinski suficit u prvih sedam meseci ove godine u iznosu od nešto više od 209 miliona evra.

U Šumadiji i Pomoravlju povećanje izvoza mlečnih proizvoda i vina

Ukupan izvoz agrarnih proizvoda sa teritorije Šumadije i Pomoravlja u prvih sedam meseci iznosio je nešto više od 31 milion evra uz, kaže, ostvarenje značajnog spoljno-trgovinskog suficata u oblasti agrara u iznosu od 20,2 miliona evra.

Osetno povećanje je u izvozu mlečnih proizvoda i vina. Pa je kako kaže Lučić vina izvezeno šest puta više u prvih sedam meseci ove godine nego u istom periodu prošle. Osim po dolasku stranih investitora, kaže on, Šumadija i Pomoravlje se mogu pohvaliti podsticajima u razvoj poljoprivrede koji daju efekte.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here