Metlarski zanat

Upoznajte Đuru Zimana, metlara iz Pivnica.

2405

Metlarski zanat spada u retke i već pomalo zaboravljene zanate. Ni jedno vojvođansko domaćinstvo ne može se zamisliti bez korovače metle. Zanat se nekada davno, kažu stari ljudi, učio u školama, a danas čuvaju ga i prenose u porodici s kolena na koleno. Bez obzira na savremene trendove, tradicionalna metla izrađena od prirodnih sirovina zadržala je svoj značaj i svoju perspektivu.


Ono što metlu od sirka čini atraktivnom i što je izdvaja od drugih metli jeste činjenica da je ovakva metla biorazgradiva, odnosno, ona se smatra ekološkim proizvodom. To je posebno zanimljivo evropskim kupcima. Drvena drška i sirkova metlica, posluže kao biomasa, dok žica i plastična vrpca, mogu da se recikliraju.

Posetili smo Ziman Đuru, jedinog metlara u Pivnicama.

Sreli smo ga jedne srede kako prodaje na pijaci svoje metle, koje je izradio i odlučili smo da porazgovaramo s njim. Ziman Đuro je završio osnovnu školu u Pivnicama, bavio se zidarskim poslovima i to je bio način njegovog finasijskog prihoda. Međutim njegov otac je davnih godina izrađivao metle, tako da je naučio ovaj zanat davnih 55. godina prošlog veka.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Kada je stradao u svom zidarskom poslu, rešio je da se intezivnije bavi izradom metli. Već 50 godina ih proizvodi. Pre je odlazio da ih prodaje na pijace u Futog, Bačko Dobro Polje, Zmajevo, Ravno Selo, Kucuru, Ratkovo… U to doba su se metle dobro mogle prodati, te je Đuro odlazio biciklom na spomenute pijace i nije mu bilo teško. Natovario bi metle na bicikl i krenuo na put. Nekada je odlazio zajedno sa suprugom, na pola puta bi se razilazili ona bi išla na jednu pijacu, a on na drugu. Pošto nije bilo mobilnih telefona, dogovarili su se gde će se sresti i u koje vreme.

Čekali su se uzajamno i nežale se na to doba. Sada odlaze samo na pijacu u Pivnicama i kako gospodin Ziman govori: „Sat vremena je potrebno za izradu metle, ali sat vremena je potrebno da je i prodam. Metle nisu skupe. Međutim sada se kuće ne čiste metlom kao nekada, kada je bio zemljani pod, svinjci su prazni, štale su prazne tako da se manje upotrebljava“ – sa tugom govori naš zanatlija.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Đuro pravi metle sirkove i korovače i raznih veličina: velike, srednje, male metlice i metle za decu. Sirak sam proizvodi i upotrebljava ga u izradi metle, a drvene drške kupuje u Selenči. Za izradu metle je takođe potrebna mašina – Đuro koristi jošočevu, potreban mu je takođe nož, čekić i na kraju ih ručno šije. Sa godinama mu je sve napornije praviti, ali ne odustaje i uvek je spreman za pijacu.

Đuro govori: „Dok budem mogao i dok me zdravlje služi ja ću metle praviti“. U šali poručuje čitaocima da ljudi više čiste da on ima više posla i da može više prodati. Svako domaćinstvo ima metlu, ali ko je manje koristi njemu dugo izdrži pa čak i do pet godina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here