U bačkopalanačkom stambenom naselju Sinaj započeta gradnja Svetosavskog doma

2
2263

BAČKA PALANKA: Pored pravoslavnog hrama posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice u stambenom naselju Sinaj u Bačkoj Palanci majstori su počeli zemljane radove, odnosno počela je gradnja Svetosavskog doma.


Protojerej Branislav – Brane Milovac kaže da se do kraja ovog i početkom idućeg meseca očekuje izlivanje temelja, a potom i nastavak gradnje.

 

– Svetosavski dom biće dužine 22, a širine 12,5 metara – predočava prota Branislav. – Kada bude završen moći će da primi preko 150 ljudi, a predviđena je i kancelarija za sveštenike. Kao i svuda u domu će se ljudi okupljati prilikom obreda krštenja, venčanja i drugim prilikama.

Prvo izgradnjom pravoslavnog hrama (početo pre 10 godina), a on je drugi u ovoj varoši, ceo ovaj deo velikog naselja dobija novi izgled i urbani sadržaj. Svetosavski dom je predviđen i projektom dogradnje hrama koja je trajala više od godine, a svečano će biti osveštan u godini kada se obeležava osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

 

Interesantno je da je pored crkve Pokrova presvete Bogorodice već podignuta višespratnica sa 16 stanova u koje treba da se usele izbegla i prognana lica sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, lokalna samouprava planira, a radovi treba da počnu ili tokom ove ili početkom iduće godine, izgradnju velikog dečjeg vrtića sa druge strane Banatske ulice. Vrtić će moći da primi preko stotinu mališana i time će definitivno biti rešen problem predškolskog smeštaja dece, a najmlađi će od malih nogu svaki dan moći da vide crkvu, čuju zvona…

 

2 KOMENTARA

  1. Osnovna škola „Sveti Sava“ nema salu za fizičko već pedeset godina. Kada već nijedna opštinska vlast unazad nije našla za shodno da reši ovaj problem, bolje bi bilo da je crkva sredstva za izgradnju svetosavskog doma donirala školi da se izgradi svatosavska sala za fizičko. Costello Bačka Palanka

  2. Crkvi je oduzeta zemlja i zgrade, na mestu kojih se danas nalazi OŠ „Vuk Karadžić“ u Palanci. Školu koja je tu postojala je u XVIII veku osnovala Crkva, plaćala učitelje, oblačila decu i obezbeđivala im hranu i knjige, sve do 1921. godine. Od Crkve dosta, i previše. Svetosavski dom na Sinaju će izgraditi vernici od svojih sredstava. Suštinsko pitanje je zašto opština od svojih sredstava (bolje rečeno NAŠIH para) ne izgradi fiskulturnu salu u OŠ „Sveti Sava“? Ili, zašto je trenutno gradi u Despotovu, koje ima 7 puta manje učenika od OŠ „Sveti Sava“? Ili, zašto opština od fizičkog lica nije otkupila deo nekadašnjeg „Vunopleta“ gde je uz minimalna ulaganja mogla da opremi prostor za fiskulturnu salu? Crkva izgleda dođe dežurni krivac za propuste nesposobne opštinske vlasti, i frustracije pojedinih ateista čije pare, uzgred, neće ni biti upotrebljene za izgradnju Svetosavskog doma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here