U bačkopalanačkom stambenom naselju Sinaj započeta gradnja Svetosavskog doma

3047

BAČKA PALANKA: Pored pravoslavnog hrama posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice u stambenom naselju Sinaj u Bačkoj Palanci majstori su počeli zemljane radove, odnosno počela je gradnja Svetosavskog doma.


Protojerej Branislav – Brane Milovac kaže da se do kraja ovog i početkom idućeg meseca očekuje izlivanje temelja, a potom i nastavak gradnje.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Svetosavski dom biće dužine 22, a širine 12,5 metara – predočava prota Branislav. – Kada bude završen moći će da primi preko 150 ljudi, a predviđena je i kancelarija za sveštenike. Kao i svuda u domu će se ljudi okupljati prilikom obreda krštenja, venčanja i drugim prilikama.

Prvo izgradnjom pravoslavnog hrama (početo pre 10 godina), a on je drugi u ovoj varoši, ceo ovaj deo velikog naselja dobija novi izgled i urbani sadržaj. Svetosavski dom je predviđen i projektom dogradnje hrama koja je trajala više od godine, a svečano će biti osveštan u godini kada se obeležava osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Interesantno je da je pored crkve Pokrova presvete Bogorodice već podignuta višespratnica sa 16 stanova u koje treba da se usele izbegla i prognana lica sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, lokalna samouprava planira, a radovi treba da počnu ili tokom ove ili početkom iduće godine, izgradnju velikog dečjeg vrtića sa druge strane Banatske ulice. Vrtić će moći da primi preko stotinu mališana i time će definitivno biti rešen problem predškolskog smeštaja dece, a najmlađi će od malih nogu svaki dan moći da vide crkvu, čuju zvona…

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here