Magacin državnog duvanskog monopola najstariji

Istorija industrijskih zdanja u Bačkoj Palanci

1463

Bačka Palanka je, gledano iz ugla istorije, relativno mlada varoš, jer prvi pisani tragovi datiraju „tek“ preko pet vekova.


Ovaj grad ima svoju istoriju i u oblasti gradnje, arhitekture, pa je u sadašnjem širem centru ostalo 20-tak zgrada, vila, ali i industrijskih objekata koji datiraju čak i sa početka druge polovine 18. veka.

Možda će mnogim žiteljima Palanke zvučati čudno, ali najstariji industrijski objekat je Magacin državnog dunavskog monopola koji je izgrađen 1776. godine, a i danas lepo izgleda.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Od industrijskih objekata ovde su još i parni mlin, izgrađen 1880. godine, žitni magacin na uglu ulica Jugoslovenske armije i Jug Bogdana, kao i sušara magacin za hmelj, podignut je krajem 19. veka, a izgoreo oko 1980. godine. Taj objekat svojevremeno su Palančani nazivali Holandija, a već decenijama predstavlja opasnost za građane. Doduše, na prednjem zidu Holandije stoji tabla kojom se prolaznici upozoravaju da ne prilaze, a komšije koje ovde imaju kuće verovatno to znaju, pa decenijama žive pored rugla koje kao da je nedavno bombardovano.

Magacin državnog duvanskog monopola je građevina koja je uvučena na ulični raster i Bregalničke ulice i Ulice Nikole Tesle. Reč je o višespratnom objektu velikog gabarita, s međuspratnom drvenom konstrukcijom i karakterističnim krovnim prozorima. Bočni zidovi se završavaju monumentalnim baroknim zabatima, a vrata i prozori sa okovima, upućuju na epohu ranog baroka što ovaj objekat čini jedinstvenim u našoj zemlji.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Nekada je služio za sušenje duvana, a DOO „Duvankoop“ u čijem je vlasništvu, pre par decenija ovde je vršio otkup i duvana i povrća koje je sortirano, pakovano i čuvano. Već par godina u ovom objektu proizvode se šampinjoni uz pomoć klima uređaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here