Магацин државног дуванског монопола најстарији

Историја индустријских здања у Бачкој Паланци

4610

Бачка Паланка је, гледано из угла историје, релативно млада варош, јер први писани трагови датирају „тек“ преко пет векова.


Овај град има своју историју и у области градње, архитектуре, па је у садашњем ширем центру остало 20-так зграда, вила, али и индустријских објеката који датирају чак и са почетка друге половине 18. века.

Можда ће многим житељима Паланке звучати чудно, али најстарији индустријски објекат је Магацин државног дунавског монопола који је изграђен 1776. године, а и данас лепо изгледа.

Од индустријских објеката овде су још и парни млин, изграђен 1880. године, житни магацин на углу улица Југословенске армије и Југ Богдана, као и сушара магацин за хмељ, подигнут је крајем 19. века, а изгорео око 1980. године. Тај објекат својевремено су Паланчани називали Холандија, а већ деценијама представља опасност за грађане. Додуше, на предњем зиду Холандије стоји табла којом се пролазници упозоравају да не прилазе, а комшије које овде имају куће вероватно то знају, па деценијама живе поред ругла које као да је недавно бомбардовано.

Магацин државног дуванског монопола је грађевина која је увучена на улични растер и Брегалничке улице и Улице Николе Тесле. Реч је о вишеспратном објекту великог габарита, с међуспратном дрвеном конструкцијом и карактеристичним кровним прозорима. Бочни зидови се завршавају монументалним барокним забатима, а врата и прозори са оковима, упућују на епоху раног барока што овај објекат чини јединственим у нашој земљи.

Некада је служио за сушење дувана, а ДОО „Дуванкооп“ у чијем је власништву, пре пар деценија овде је вршио откуп и дувана и поврћа које је сортирано, паковано и чувано. Већ пар година у овом објекту производе се шампињони уз помоћ клима уређаја.


Pogledaj: Mostonga – reka koja nestaje

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here