Sinergija različitih vrsta umetnosti

Kulturni centar Bačka Palanka

1365

U galeriji Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, 11. septembra, održan je jedan multidisciplinarni kulturni događaj.


Naime, na jednom mestu su svoje umeće prikazali pesnici, glumci, muzičari i slikari. Više o tome rekla nam je Renata Đurić, inicijator sa svim svojim kolegama iz Kulturnog Centra Bačka Palanka, ove ideje:

– Kojim tempom ćemo ponavljati ovakve i slične večeri zavisiće ponajviše od zainteresovanosti posetilaca i samih izvođača. Nije nam cilj da imamo samo kvantitet dešavanja, nego da to dobije potpuni smisao time što će biti i posećeno. Ideja nam je bila da našim sugrađanima prikažemo rad amatera umetnika različitih vrsta, koji prosto nisu dovoljno eksponirani u gradu, a sa onim što rade, definitivno to i zaslužuju. Pričamo o pesnicima iz Književnog kluba „Dis“, o glumcima- amaterima iz grada, o likovnim stvaraocima iz ULS „Petar Tomić“ i uvek ćemo imati neke od muzičara iz našeg grada da upotpune ceo ovaj doživljaj.

[wonderplugin_slider id=173]

 

– Želja nam je da u sred radne nedelje imamo relaksiranih 45 minuta do sat vremena za sve ljude koji vole umetnost ili se njome bave, ili prepoznaju lepotu različitih vrsta umetnosti. Ono što je specifično za ovaj događaj, a što do sada nismo imali je određena sinergija različitih vrsta umetnosti koje smo mogli da spojimo ovde u galerijskom prostoru, a publika je u prilici da prati slikara koji na lic umesta radi sliku, večeras akrilnim bojama, a naš galerista će grafitnom olovkom uraditi sliku iznenađenja.

– U programu su učestvovali glumica-amate rStanislava Saška Govedarica, koja je govorila dve pesme; slikar Dragan Dimitrijević iz ULS „Petar Tomić“; akademski slikar i galerista Nebojša Nele Anđelković; članica Književnog kluba „Dis“ Dejana Dongo Jovicki koja nam je prezentovala dve svoje poeme i klarinetista Milan Čulić, te gitarista Ivan Savić. Posetioci su imali priliku i da vide već aktuelnu izložbu Ane Cvejić „Novi svetski poredak“. Ideja je svakako za pohvalu, jer nikad nije dosta kulture bila ona na vrhunskom nivou ili delo amatera-umetnika, a dosta često se ta razlika ne primećuje, jer ako se performans srcem izvodi, nužno dolazi i kvalitet. A, ne treba zaboraviti, da kultura oplemenjuje, što nam je i te kako potrebno u ovim vremenima.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here