Zašto je folklor bitan za razvoj dece?

CTKU "Kosta Abrašević" vrši upis novih članova

2138

Evo i odgovor za sve vas koji to do sada niste znali i za one koji imaju neobjašnjive predrasude.


Narodne igre imaju nemjerljiv značaj za razvoj deteta. Da, psihički i fizički, jer nadmašuju onu osnovnu potrebu za aktivnošću deteta i kretanjem zbog toga što obuhvataju sve oblike kretanja. Najpre hod, pa trčanje i skokovi, značajno utiču na bitan fizički razvoj deteta.

Igranjem narodnih igara kroz različit spektar koreografija, kombinovanje sa narodnom nošnjom i kratkim intervalima u oblačenju istih, telo deteta se razvija i vidno poboljšava korišćenje i slabijih ekstremiteta.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Sve to doprinosi razvoju koordinacije, tehnike pokreta deteta, a omogućava i sticanje brzine, snage, istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti.

Narodne igre sprečavaju loše držanje tela. Dečije igranje je pored kretanja i sredstvo za razvijanje karakternih osobina. Posebno se odnosi na snalažljivost, smelost i upornost.

Igrajući dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, dok javni nastupi igraju važnu ulogu u razvoju detetove ličnosti. Ujedno razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju deteta.

Sve navedeno je samo deo pozitivnih aspekata folklora na odrastanje vašeg deteta. Centar tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“ vrši upis novih članova u folklorne sekcije svih uzrasta. Od onih najmlađih 4 godine, do onih najstarijih veterana, preko onih koji nikada nisu igrali folklor – rekreativaca.

Ako svirate neki instrument ili volite da pevate, tu je sekcija narodnog i tamburaškog orkestra i sekcija tradicionalnog narodnog pevanja. Pozivamo sve ljubitelje folklora da nam se pridruže u očuvanju srpske tradicije koju mi, evo već pune 43 godine pokušavamo da sačuvamo od zaborava! POŠTUJ TUĐU, A VOLI SVOJU TRADICIJU!

[wonderplugin_slider id=104]

 

 

Dečice, deco, tinejdžeri, momci, devojke, starije dame i gospodo, sve Vas čekamo u ulici Jugoslovenske armije 17 u Bačkoj Palanci. Potražite određenu grupu Vašim godinama. Informacije možete dobiti na telefon 752-070 radnim danima od 10 do 14 časova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here