Godišnje proizvede oko tri tone meda

Srđan Aćimov pčelar

3248

Pčelarstvo je u porodici Srđana Aćimova iz Tovariševa porodična tradicija. Ovim izuzetno zahtevnim poslom bavili su se njegova baba Mila i deda Boro Stanić iz Bačke Palanke. U tajne posla kojim se već godinama ozbiljno i uspešno bavi Srđana je pre svih uvela baba.


– Pre nekih sedam – osam godina od babe, kad ona više nije mogla da se bavi pčelarstvom, sam preuzeo tri košnice i u potpunosti se okrenuo pčelarstvu. Dve godine nakon što sam počeo da pčelarim, upoznao sam Đorđa Stanisavljevića iz Novog Sada sa kojim sam još ozbiljnije krenuo u ovaj posao. Nije bilo lako, jer smo nas dvojica bili na početku ovog posla, pa smo na neki način učili radeći i radili učeći. Bilo je teško tih prvih godina, ali sve se odvijalo u dobrom pravcu,što nam je davalo snagu da posao širimo i stalno razvijamo. U ovom trenutku raspolažemo sa blizu sto košnica LR – DB (nastavljače), koje po potrebi selimo, najčešće tri puta tokom godine – kaže Srđan, na „privremenom radu“ u Novom Sadu.

O ozbiljnosti i veličini posla kojim se Srđan bavi, možda najrečitije govori podatak o godišnja proizvodnja meda koja iznosi 2, 5- 3 tone.

[wonderplugin_slider id=181]

 

– S obzirom da se radi o velikoj količini meda, njegovu prodaju obavljam putem maloprodaje, ali i veleprodaje. Snabdevam prodavnice zdrave hrane uglavnom u Novom Sadu kao i velepodajna mesta u Beogradu, Novom Sadu, ali i širom Vojvodine. Za sada se prodaja dobro odvija, i na sreću problema u ovom dela posala nema. Osim prodajom meda, bavim se i prodajom ostalih pčelinjih proizvoda propolisa, polena i voska. Neki od ovih proizvoda, imaju primenu i u farmaciji – naglašava Aćimov koji za sada ne razmišlja o uvećanju broja košnica.

– Mada je tražnja meda u stalnom porastu, i još uvek je veća u odnosu na ponudu, za sada ostajem na sadašnjem broju košnica. Tržištu ću i dalje nuditi nekoliko vrsta meda – bagrem, livadski, lipov i šumski. U zavisnosti od vrste meda, cene su različite. Najskuplji je šumski med. Njegova cena je 1.000 dinara za kilogram, dok je najniža cena livadskog meda – 750 dinara, lipov je 800, a bagrem 950 dinara, – napominje Srđan.

Mnogi, pre svega oni koji nisu dobro upućeni u pčelarstvo uglavnom misle da se u ovoj oblasti poslovi odvijaju od proleća do jeseni. Međutim, u pčelarstvu predaha, gotovo da nema.

– Tokom kasne jeseni i zime, kada se završe poslovi u pčelinjaku sledi pregled košnica i eventualno prihrana pčela kao i zaštita pčelinjaka od bolesti. Zima je period kada se prave ramice, popravljaju stare ili prave nove košnice. Dakle u pčelarstvu uvek ima posla, samo što je on tokom proleća, leta pa i rane jeseni nešto intenzivniji, za razliku od zime. Pčele su inače najvredniji insekt, i one prosto „teraju“ i pčelare da budu jednako vredni kao one, u protivnom rezultati će biti slabi – kaže Aćimov.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Kako bi onaj ko se bavi pčelarstvom bio uspešan i da bi postizao dobre rezultate, Srđan ističe da je neophodno konstantno čitati i pratiti najnovija dostignuća u ovoj oblasti. Potrebno je ići na sajmove ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu, razmenjivati iskustva sa drugim pčelarima, jednom rečju neophodno je u ovom poslu biti od jutra do sutra, što svakako nije ni malo lako.

Sve svoje proizvode, Srđan plasira pod firmom „Medna ravnica“. Tokom proteklih godina „Medna ravnica“ je postala brend, koji uživa veliko poverenje među kupcima.

Tri zlatne medalje na Sajmu u Novom Sadu

Za kvaltet svojih proizvoda, Srđan Aćimov je tri puta nagrađen zlatnim medaljama na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Nema sumnje, da svaka osvojena nagrada prija, posebno, kada ona stigne sa ovakve prestižne sajamaske manifestacije. One su potvrda da ste uspešni, ali daju i stimulans da nastavite. Nisam opterećen njihovim osvajanjem, ali kažem kad god ih osvojite prijaju – ističe Srđan Aćimov.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here