Od prodaje zimnice domaćice popunjavaju kućni budžet

2143
Izvor: Agroklub /Foto: Rada Milišić

Davorka Vuletić iz Rumenke kao i Zlatica Ledzinji iz Bačke Palanke, domaćice su koje imaju dovoljno slobodnog vremena da bi se posvetile velikom sezonskom poslu – pripremanju zimnice, piše portal „Agroklub“.


Voće i povrće ovih dana od jutra do večeri peru, čiste, seckaju, kuvaju, pasiraju, pasterizuju da bi obezbedile zimnicu za svoju porodicu ali i prodaju jer, kako kažu, svaki dinar dobro dođe.

Davorka Vuletić iz Rumenke svake godine zasuče rukave i pravi zimnicu, tako je, kako kaže, radila od kako zna za sebe. Pre godinu dana se penzionisala, a kako je penzija mala, a vremena na pretek odlučila je da u okviru kućne radinosti priprema mnogo više zimnice kako bi deo mogla prodati.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Pravim sirupe od mente, maline, višnje, kajsije, zove, likere od ovog voća, ali i od oraha, rogača, koprive. To su specifični likeri koje pripremam po receptu koji se koristi u jednom manastiru. Imam dosta svog voća tako da pratim sezonu i pripremam ono što dozreva,“ kaže ova domaćica i napominje da kako slatku tako i slanu zimnicu pravi u svojoj kuhinji. Ona napominje da ovaj posao iziskuje vreme, strpljenje, veštinu i iskustvo, a da bi zimnica bila dobra, voće i povrće mora biti potpuno zrelo i zdravo.

Da bi zimnica bila dobra, voće i povrće mora biti potpuno zrelo i zdravo

„Sve pripremam bez konzervansa, najčešće pasterizujem i to po ko zna koliko puta proverenim receptima. Onako kako pravim za sebe tako sokove, pekmeze, kompote, ajvar, salate i ostalu zimnicu pripremam za prodaju. Kupci znaju da prepoznaju kvalitet i pravi domaći proizvod i onda vam često ukažu poverenje,“ objašnjava Davorka i dodaje, da samo onaj ko ima sopstveno voće i povrće u ovom poslu može imati nekakvu zaradu i da u situaciji kada su cene na pijacama visoke mnoge domaćice odustanu od pripreme zimnice ali zimu ipak, ne dočekuju bez praznih tegli, te se odlučuju za kupovinu gotove.

Sokovi, likeri, prekmezi i obavezan ajvar

Tokom ove jesenje sezone ona priprema uobičajen asortiman gde dominira ajvar. „Veliki je to posao i treba dosta vremena dok operem papriku, pečem, čistim, cedim, i na kraju kuvam i sipam u tegle. Zato ovaj domaći proizvod ne može biti skup, njegova cena nikako ne sme biti niža od 500 dinara. Kvalitetna paprika ima svoju cenu, a ja uvek nabavljam nove tegle i flaše, plaćam tezgu na kojoj prodajem. Ko ne veruje neka proba,“ kaže naša sagovornica dodajući da svoje proizvode prodaje kod kuće ali iznosi i na pijace i različite manifestacije kao što je i Palanački noćni pazar na kom je nedavno učestvovala sa svojim proizvodima, slanom i slatkom zimnicom ali i štrudlama koje obavezno mesi obzirom da ih svaki put brzo rasproda.

Ringlov je odličan za sok i za pekmez

Zarada od zimnice dobro će doći i Zlatici Ledzinji iz Bačke Palanke. Ona je svoje proizvode, pune tegle i flaše izložila na jednom od štandova u centru ovog grada, a okviru manifestacije „Bakin špajz“.

„Svake godine pripremam zimnicu za moju porodicu, a sad sam odlučila da napravim više i da prodam jer svaki dinar dobro dođe. Treba se dobro potruditi, a meni je ovo jedini način da dopunim kućni budžet. Imam dosta svog voća i povrća, a ono što nedostaje kupim tako da imam više vrsta pekmeza, različitih sokova, kompota, salata,“ kaže ova domaćica.

Pokazujući flaše gustog soka i sirupa od ringlova objasnila je da retko ko sada prerađuje ovu vrstu voća. „Imam u dvorištu staro stablo žutog ringlova sa ogromnom krošnjom. Svake godine odlično rodi, plodovi su zdravi, mesnati, puni vitamina te je šteta ne iskoristiti ovo voće koje nikada nije prskano nikakvim hemijskim sredstvima. Nezgodno je raditi sa ovim plodovima obzirom da se teže vade koštice te ta faza oduzima dosta vremena. Inače, pekmez je odličan, a sok je divan, aromatičan baš kao i sirup od zove koji mnogi baš zbog tog specifičnog ukusa vole da piju kako zimi tako i leti,“ rekla je Zlatica pokazujući i tegle svima omiljenog ajvara, pasterizovane šarene salate od nekoliko vrsta povrća.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Kako ona kaže domaćice vole proizvode pripremljene po starinskim receptima, u velikim šerpama, najčešće koristeći šporete na drva te ukoliko nemaju vremena i mogućnosti da tako pripreme sokove, pekmeze ili salate, jednostavno naruče i kupe.

„Dobro njima, dobro meni“, kaže na kraju sagovornica za „Agroklub“ dodajući baš kao i predhodna sagovornica da tu nema neke velike mudrosti. Potrebni su: domaće voće i povrće, adekvatni sudovi, prostor za pripremu, besprekorna higijena, provereni recepti, dosta vremena, strpljenja i eto kvalitetnog proizvoda kako za porodicu tako i za prodaju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here