U Paragama proslavljena hramovna i seoska slava

1444

Na dan praznovanja Rođenja Presvete Bogorodice, 21. septembra 2019. godine, u Paragama je svečano proslavljena hramovna i seoska slava.


Molitveno proslavljanje Male Gospojine počelo je prazničnim bdenijem, koje je služio prezviter Tomislav Živković, nadležni paroh. Na dan Praznika svetu Liturgiju služio je protoprezviter Brane Milovac, arhijerejski namesnik bačkopalanački, uz sasluženje četvorice sveštenika i jednog đakona.

U svojoj besedi, otac Brane je, između ostalog, kazao: U ovom danu rođenja Presvete Bogomajke, molimo se njoj da nas uzme i zaštiti pod svoj omofor, pod svoje okrilje, da, živeći u ovom životu, živimo dostojno života svakoga čoveka hrišćanina i pravoslavca, a to podrazumeva – u miru i slozi, u ljubavi i praštanju.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Čestitajući praznik, otac Brane je izrazio molitvenu želju da se radovi na obnovi hrama privedu kraju, da sveti hram bude ogledalo naše vere, mesto sabranja, ljubavi i molitve. U produžetku svete Liturgije izvršen je trokratni ophod i pomen upokojenim parohijanima, ktitorima i priložnicama hrama u Paragama.

Večernje bogosluženje, u okviru kojeg su blagosiljani slavski kolač i koljivo, služio je protoprezviter Aleksandar Lazić, paroh somborski. Ovogodišnji crkveni kum bio je gospodin Mileta Aničin, predsednik Crkvene opštine, a kumstvo za narednu godinu prihvatio je gospodin Sava Popov iz Paraga. Izgradnja hrama u Paragama počela je 1805. godine, a završena 1825. godine. Trenutno se vrše radovi na izgradnji Svetosavske dvorane pri hramu.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here