Direktor Agencije za lekove: Ne treba paničiti zbog ranitidina

910
Foto: BBC

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović izjavio je da ne treba paničiti zbog povlačenja leka ranitidin sa tržišta, jer je, kako je objasnio, reč o preventivnoj meri i treba sačekati konačne dokaze i rezultate.


Kompanija „Hemofarm“ saopštila je da je „iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva“, donela odluku o preventivnom povlačenju svih serija leka „ranitidin“ sa tržišta.

[wonderplugin_slider id=10]

Lek „ranitidin“ sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), obrazloženo je u saopšenju kompanije „Hemofarm“.

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.

„Jedan proizvođač je to detektovao, to su lekovi koji se koriste godinama, ali do sada nije bilo neželjenih reakcija“, rekao je direktor Agencije za lekove Srbije za TV Pink.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here