„Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće“

Nacionalna nedelja dojenja

412
Foto: Pixabay

Imajući u vidu značaj dojenja za zdravlje majke i deteta, promocija i podrška dojenju predstavljaju trajni  prioritet  javnog zdravlja.  I pored dokazanih koristi dojenja, broj novorođenčadi i odojčadi na prirodnoj ishrani je sve manji.


U svetu podoj u prvom satu od rođenja ima 42% novorođenčadi, 41% odojčadi isključivo sisa do navršenog šestog meseca, a do navršene prve godine života samo 25%. U našoj zemlji se svake godine u proseku rodi oko 64.000 dece, a samo oko 8000 je na prirodnoj ishrani majčinim mlekom do šestog meseca života.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Prema poslednjim podacima, iako je 90% dece u Srbiji počelo da sisa, samo 13% dece se isključivo doji do šestog meseca, dok je 47% dece uzrasta 0–5 meseci pretežno dojeno. Posebna pažnja usmerava se na unapređenje rada patronažne službe sa ciljem da odgovori potrebama roditelja u prvom kontaktu sa porodicom, odmah nakon rođenja deteta, uz poseban naglasak na stalnu podršku najosteljivijim porodicama.

Istraživanja i epidemiološke studije dokazale su prednosti prirodne ishrane za zdravlje i majki i dece. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj deteta jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, zaštitu od infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke:

  • pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne
    depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi
  • normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

Nacionalna nedelja dojenja u Srbiji tradicionalno se obeležava 40. kalendarske nedelje i simbolično predstavlja trajanje trudnoće. Cilj je da se ukaže na značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj i istakne značaj podrške trudnicama, babinjarama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje.

Ove godine Nacionalna nedelja dojenja obeležava se od 30. septembra do 7. oktobra pod
sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće”.  Dojenje nije isključiva odgovornost žena – promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost. Ono je nedvosmisleno u domenu angažovanja šireg okruženja – donosilaca odluka, zdravstvenih radnika, porodičnog okruženja, industrije hrane, poslovnog sektora, sistema obrazovanja, angažovanja civilnog društva.

[wonderplugin_slider id=75]

 

U tom smislu, slogan ovogodišnje Nacionalne nedelje dojenja naglašava važnost podrške roditeljima i stvaranja podsticajnog okruženja za majku koja doji.

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju:

  • rano započinjanje dojenja – prvi podoj trebalo bi da bude u roku od jednog sata od
    porođaja
  • isključivo dojenje tokom prvih 6 meseci života
  • posle 24. nedelje neophodno je uz dojenje započeti sa uvođenjem nemlečne
    dohrane.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here