Predstava i druženje uz muziku

U Gerontološkom centru obeležen 1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba

1350

Međunarodni dan starijih osoba 1. oktobar, kod nas i u svetu obeležava se u skladu sa Rezolucijom 45/106, koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine.


U bačkopalanačkom Gerontološkom centru, 1. oktobar obeležen je na sličan način kao i prethodnih nekoliko godina. Naime, izvedena je pozorišna predstava „Zalažem se za ministarku“.

Predstavu su izveli glumci – amateri korisnici usluga Gerontološkog centra i Nikolina Vuletić, zaposlena u ovom Centru. Čestim aplauzom, prisutni gledaoci nagradili su glumce.

Posle održane predstave njeni izvođači, gosti i zaposleni upoznati su sa istorijatom i radom Gerontološkog centra. U ovom izveštaju između ostalog je rečeno, da je još 1991. godine počelo sa radom Domsko odeljenje pri bačkopalanačkom Centru za socijalni rad, kapaciteta 20 mesta.

Ovo odeljenje je 1998. godine, preraslo u samostalnu ustanovu. Ustanova se između ostalog prihvatila, da bude nosilac poslova u pružanju usluga iz domena socijalne zaštite starih i obolelih lica na nivou opštine. Za ove usluge anagžovane su geronto – domaćice, kako u samom gradu tako i u dve mesne zajednice. Gerontološki centar je dograđen tokom 2015. i 2016. godine, tako da on u ovom trenutku, predstavlja jednu od uzornijih ustanova socijalne zaštite za smeštaj i boravak starih lica.

[wonderplugin_slider id=174]

 

U poslednje četiri godine, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, na čelu sa Predragom Vuletićem pružio je maksimalnu podršku Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci. Na obeležavanju Međunarodnog dana starijih osoba, među ostalima bili su prisutni Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijanu politiku, demografiju i ravnopravost polova, Dijana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova i Vera Petrović, direktorka Centra za socijalni rad iz Bačke Palanke.

Svojim prisustvom Međunarodni dan starijih osoba, uveličali su članovi klubova za stara i invalidna lica bačkopalanačkog Gerontološkog centra iz, Pivnica, Tovariševa, Čelareva, Nove Gajdobre i Mladenova. Pored njih, bili su prisutni i članovi Udruženja žena, Opštinskog udruženja penzionera, Udruženje Nemaca „Dunav Švabe“, Matice Slovačke, MKUD „Šandor Večera“, predstavnici Gimnazije „20.oktobar“ – svi iz Bačke Palanke.

Prisutnim zvanicama i gostima, obratio se dr Milan Bajić, direktor Gerontološkog centra, koji je govorio o anagažovanju sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, kao i opštinskih struktura da se pre nekoliko godina obavi dogradanja Centra.

Pozdravljajući prisutne, Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu poltiku, demografiju i ravnopravnost polova, između ostalog rekao: – Danas je veliki dan, danas je bitan dan –Međunarodni dan starijih lica. Ja ću pre svega da kažem, danas je najveći, najhrabriji, najbitniji dan, jer u očima starosti možemo da prepoznamo sebe, u očima starosti možemo da prepoznamo budućnost, možemo da prepoznamo hrabrost. Ja sam siguran da gledajući vaše oči imamo budućnost, da imamo potencijalnu situaciju boljeg života. Pokrajinska i republička vlada, pokušaće sve da urade, kako bi starom čoveku pokazali zahvalnost, jer za sve iza nas – isključivo dugujemo vama. Želim da izrazim zahvalnost, generaciji koja je sve ovo stvarala, a koja je uspela da sačuva dostojanstvo, patriotizam, ali pre svega ljudskost.

– Želim da ličimo na vas, a pre svega da naša deca liče na vas. Pokrajinska Vlada i Pokrajinski sekretarijat na čijem sam čelu, želi da ukaže zahvalnost pre svega vašim godinama, vašem trudu, i vašim delima na način da uživate u onome što ste uspeli da ostvarite uživotu. Prošla pokrajinska vlada, u periodu od 2012 do 2016.godine, u vas je uložila svega 200 miliona dinara. Za tri godine ove Vlade, mogu da kažem da je ova pokrajinkska Vlada, na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem uložila milijardu i sto milona dinara u socijalnu zaštitu. Velika mi je želja, da vas vidim zadovoljnijim nego što ste danas, jer ste vi to svojim delom zaslužili, – istakao je Predrag Vuletić, prilikom obeležavanja Dana starijih lica u Bačkoj Palanci.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here