Vakcinacija protiv gripa u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“

0
612
Foto: Pixabay

Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u toku ove nedelje će distribuirati 2000 doza inaktivisane četvorovalentne – VaxigripTetra vakcina protiv gripa za sezonu 2019/20, svim vakcinalnim punktovima.


Isporuka drugog dela naručene vakcine očekuje se tokom sledeće nedelje. Vakcinacija građana počinje odmah nakon distribucije.

U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i Odlukom Evropske Unije, vakcina sadrži cirkulišuće varijante virusa gripa A (H1N1), A (H3N2) i dve linije (Victoria i Yamagata) tipa B.

Ova vakcina je bezbedna i efikasna u sprečavanju obolevanja, potreba za hospitalizacijom zbog komplikacija osnovne bolesti i umiranja zbog gripa.

 

Zbog činjenice da se zaštitna antitela protiv gripa stvaraju nakon 2 nedelje, vakcinacija protiv gripa se preporučuje u pre-epidemijskom periodu (idealno u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom ostatka sezone gripa, odnosno sve dok je virus gripa prisutan u populaciji.

Obavezna vakcinacija je predviđena za sve trudnice i osobe od šest meseci i starije koji su:

  • oboleli od hroničnih plućnih bolesti i astme,
  • oboleli od hroničnih kardiovaskularnih bolesti isključujući i visok krvni pritisak
  • oboleli od metaboličkih poremećaja- šećerna bolest i gojaznost (BM>40)
  • osobe sa bubrežnom disfunkcijom,
  • osobe sa neurološkim poremećajima,
  • osobe sa hemoglobinopatijom,
  • osobe sa imunosupresijom (HIV+/AIDS) + asplenija (nedostatak slezine),
  • primaoci transplantata,
  • kao i za: štićenike i zaposlene u gerontološkim Centrima, štićenike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite, kao i za osoblje u zdravstvenim ustanovama.

Sve ostale kategorije – zaposleni u  javnim službama, zdravi uzrasta 50-64 godine, zdravi uzrasta od 6 meseci do 49 godina, članovi porodice bolesnika u riziku kod koga je kotraindikovana vakcinacija protiv gripa, zdrave osobe starije od 65. godina ne spadaju u obavezni (besplatni) sistem imunizacije već se mogu vakcinisati u skladu sa Preporučenim Programom imunizacije.

U skladu sa važećim Pravilnikom, najmlađi preporučen uzrast za sprovođenje imunizacije je 6 meseci. Kod dece koja prethodno nisu vakcinisana, a mlađa su od 9 godina, drugu dozu vakcine protiv gripa je potrebno dati nakon najmanje 4 nedelje od datuma aplikacije prve doze.

Sva lica uzrasta 9 godina i stariji vakcinišu se samo jednom dozom vakcine, bez obzira da li su prethodno ikada vakcinisani protiv gripa.

 

Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su uobičajene opšte kontraindikacije (povišena telesna temperatura, akutna zarazna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja-ovoalbumin, kokošije proteine, formaldehid, neomicin, oktoksinol 9).

Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage (crvenilo, otok i bol na mestu aplikacije vakcine, glavobolja, mijalgije, artralgije, slabost, malaksalost) i povlače se unutar 1-3 dana, bez terapije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here