Voda u Bačkom Petrovcu ugrožava zdravlje ljudi?

0
3555
Ilustracija / Foto: N. Fifić

Portal Storyteller iz ove opštine objavio rezultate analize vode za piće u četiri naseljena mesta.


Rezultati fizičko-hemijske analize vode za piće u četiri naseljena mesta u opštini Bački Petovac iz avgusta 2019, pokazuju da određene vrednosti ne odgovaraju normama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, piše portal Storiteler (Storyteller) iz te opštine.

Kako javlja Storiteler, to znači da kvalitet vode za piće ne odgovara svim zahtevima zdravlja ljudi, a pogođena mesta su Bački Petrovac, Kulpin, Gložan i Maglić.

U dostupnom Izveštaju o ispitivanju vode za piće za teritoriju opštine Bački Petrovac vidljivo je povećanje vrednosti arsena, nitrita, rezidualnog hlora i drugih fizičko-hemijskih parametara, kao i povećano prisustvo prirodnih organskih materija.

 

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Sanja Bijelović rekla je za Storiteler da prekoračenje propisanih vrednosti za parametre ukazuju na to da „voda za piće nije adekvatno prečišćena, ali ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi“.

„Amonijak, elektroprovodljivost, potrošnja kalijumpermanganata i posledično izmenjena boja vode za piće, ukazuje da ona nije adekvatno prečišćena, ali ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi“, rekla je Bijelović.

Naglasila je da potrošači imaju pravo da vodu kod koje primete prisutnost boje, mirisa ili vidljive materije, ne koriste kao vodu za piće.

„U slučaju utvrđene povećane koncentracije slobodnog rezidualnog hlora preporučuje se ispiranje vodovodne mreže do postizanja propisanih koncentracija“, objasnila je Bijelović.

Upozorila je da građani posebno treba da obrate pažnju ukoliko u vodi ima prisutnog nitrita i arsena, koji je „dokazani karcinogen“.

Direktor Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija rekao je za Storiteler da problem vodosnabdevanja nije rešen skoro na celoj teritoriji Vojvodine.

„Najveći prioritet je vodosnabdevanje oblasti gde je u vodi za piće prisutan toksični arsen, zatim povišen sadržaj prirodnih organskih materija (POM) i natrijuma, a opština Bački Petrovac se ubraja u ove oblasti“, objasnio je Dalmacija.

 

Storiteler dodaje da je u područjima gde u podzemnoj vodi ima arsena i prirodnih organskih materija, kao što je Bački Petrovac, ali i Senta, Novi Kneževac, Temerin i Srbobran, ne postoji nijedno postrojenje za preradu i pripremu vode za piće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here