Bač u IPA projektu za smanjenje nezaposlenosti

634

BAČ: U toku je projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih u Dunavskom regionu južne Bačke“, čiji je nosilac projekta Opština Bač, dok su partneri na projektu Opština Bački Petrovac i Centar za proaktivno poslovanje „Biznisnova“ iz Novog Sada.


Smisao projekta je unapređenje položaja mladih i stvaranje uslova za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje u Dunavskom regionu južne Bačke posebno u seoskim sredinama. Projekat je počeo 24. decembra prošle godine i trajaće do 23. oktobra 2020. godine. Finansira se od novca Evropske unije (IPA 2014), i deo je programa kojim upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

To je, inače, drugi projekat, u kojem opština Bač koristi novac EU, radi podsticanja zapošljavanja. Podsećamo, da je u toku projekat namenjen Romima, radi smanjena nezaposlenosti ove etničke grupe.

[wonderplugin_slider id=155]

 

Ukupna vrednost projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih u Dunavskom regionu južne Bačke” je 179.354 evra, od čega će Evropska unija izdvojiti 161.382,77, dok opštine Bač i Bački Petrovac zajednički sufinansiraju sa po 17.971 evra.

Koordinatorka Dunavskog resursnog centra Ivana Vuletić kaže da se u proteklih godinu dana radilo na otvaranju i opremanju Kancelarije za mlade u obe opštine i da sada sledi odabir po deset nezaposlenih lica iz opština Bač i Bački Petrovac, koji će biti, ukoliko se za to opredele uključeni u projekat.

-Planiramo da u saradnji sa Službom za zapošljavanje objavimo javni oglas u kojem će biti naznačeno da će prednost imati nezaposleni iz socijalno ugroženjenih sredina i sa nižim obrazovanjem –kazala je koordinatorka. -Po odabiru kandidata biće organizovano nekoliko radionica da bi se nezaposleni upoznali sa projektom, i kroz razgovore sa predavačima došli do ideje čime bi mogli da se bave, kroz samozapošljavanje, ili na osnovu završene škole i radne biografije stekli informacije i dobili predloge u kojim preduzećima mogu da konkurišu za radna mesta. Po završetku radionica svi polaznici dobiće sertifikate – kazala je koordinatorka Ivana Vuletić.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here