U Srbiji ‘švajcarski model’ za penzije

2033
Foto: 021

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prosledila Narodnoj skupštini na usvajanje.


U saopštenju Vlade je navedeno da će, po „švajcarskom modelu”, penzije počev od 1. januara 2020. godine biti usklađivane „u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada, bez poreza i doprinosa”.

Penzije će se usklađivati na osnovu podataka „organa nadležnog za poslove statistike” o kretanju prosečne zarade i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, počev od ; juna prethodne kalendarske godine.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Pored toga, Vlada Srbije je danas donela odluku o otvaranju konzulata Srbije u Ber Ševi u Izraelu i za počasnog konzula postavila Aleksandra Nikolića.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o meteorologiji kojim se ta oblast usklađuje s praksom EU, i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala.

Na današnjoj sednici donete su i odluke o nagradama za osvojene zlatne i srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskom stonom tenisu i za bronzane na Svetskom prvenstvu u rvanju, prenosi Beta.

[wonderplugin_slider id=174]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here