NB „Veljko Petrović“ na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

856

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra  već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.


Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Ovogodišnji sajam pod sloganom „Pismo=Glava“ otvorio je književnik Milovan Vitezović. Na otvaranju je rekao da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5000 srpskih srednjovekovnih rukopisa, koliko se procenjuje da je sada u svetu, van naše zemlje.

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Prema rečima direktora Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Miladina Zorića, ove godine od 23. do 27. oktobra posetiocima se predstavilo oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.

„Poseta je bila veća nego prošle godine i procenjuje se da je sajam posetilo više od 200 000 ljudi. Zemlja počasni gost bio je Egipat. Naša biblioteka tradicionalno posećuje sajam jer je to jedinstvena prilika za razmenu iskustava i upoznavanje sa aktuelnom izdavačkom politikom. Važno obeležje Sajma knjiga je i bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu“, rekao je Miladin Zorić.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here