Episkopi Irinej i Isihije na naučnom skupu u Bačkoj Palanci

1302

Njegovo Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački g. Irinej služio je u nedelju, 3. novembra 2019. godine, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Bačkoj Palanci, uz sasluženje Episkopa mohačkog g. Isihija i sveštenstva Eparhije bačke.


Besedeći po pročitanoj jevanđelskoj perikopi, vladika Irinej je kazao da je Reč Božja uvek živa i da uvek dopire do dubine naših srca. U Reči Gospodnjoj – na tajanstveni način, blagodatni način – prisutan je i obraća nam se neposredno Sâm Gospod Hristos. Svedočenje pobede života nad smrću, pravde nad nepravdom, istine nad lažju, Gospoda Hrista nad satanom, to je jedina blaga i radosna vest za sav svet. Mi, kada god dođemo u hram Božji, uvek ponovo doživljavamo tu istinu i kao istinu našega života, našega postojanja u vremenu radi večnoga života u Carstvu Božjem, poručio je Episkop bački.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Predstojatelj Crkve Božje u Bačkoj rukopoložio je, u toku svete Liturgije, đakona Branislava Nijemčevića iz Mošorina u čin prezvitera. Na svetoj Liturgiji pevao je hor Sveti Jovan Krstitelj, pod dirigentskim vođstvom profesora Snežane Žujić. Liturgiji je prisustvovao gospodin Branislav Šušnica, predsednik Opštine Bačka Palanka.

U Bačkoj Palanci juče je nastavljen rad naučnog skupa pod nazivom: „Eparhija bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske Pravoslavne Crkve“. Nakon svete Liturgije vladika Irinej je, u odmaralištu Bagremara u Bačkoj Palanci, pozdravio učesnika naučnog simposiona i izrazio radost zbog uloženog truda na polju istraživanja misije Srpske Pravoslavne Crkve i Eparhije bačke.

Učesnicima simposiona obratio se Episkop mohački g. Isihije, naglasivši da sve teme koje su bile izložene na naučnom skupu predstavljaju značajan doprinos pri daljem proučavanju istorije Eparhije bačke i naše pomesne Pravoslavne Crkve.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Simposion je organizovan u saradnji Eparhije bačke i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a povodom obeležavanja jubileja – osam vekova autokefalije Srpske Pravoslavne Crkve.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here