Nov asfalt za Ulicu Žrtava fašizma

U Bačkoj Palanci

1672

Ulica Žrtava fašizma u Mesnoj zajednici Stari grad dobila je novu asfaltnu podlogu, a u ovoj ulici urađena je i atmosferska kanalizacija.


– Protekle godine na adresu lokalne samouprave stigla je peticija od strane građana koji žive u ulici Žrtava fašizma koja se odnosila na loše stanje kolovoza u ovoj ulici, kao i problem atmosferskih voda, kaže direktor JP „Standard“ Miroslav Sićević.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Ova ulica je gabaritno dosta uska i u njoj nema trotoara. Međutim, to nije slučaj samo u ovoj već u osamdeset odsto bačkopalanačkih ulica bez pešačkih staza koje ranije nisu projektovane. Rekonstrukcija ulice Žratava fašizma, odvođenje atmosferskih voda, kao i asfaltiranje puta koštalo je oko 10,5 miliona dinara. Svake godine pokušavamo da uradimo po nešto, onoliko koliko nam dozvole sredstva koja se sliju u opštinski budžet, a ta sredstva su nedovoljna da bi se rešili problemi za godinu – dve.

– Nastojimo da se držimo prioriteta kako bi pre svega rešili one probleme koji su veći. Na taj način pokušavamo da pomognemo građanima i da im olakšamo život izgradnjom novih  saobraćajnica. U ulici Žrtava fašizma najveći problem su bile atmosferske vode. Naime, kada padnu veće kiše, građani bukvalno nisu mogli da izađu iz svojih kuća.

O obezbeđivanju sredstava za ovu namenu, Sićević je istakao da ona nisu bila predviđena namenski iz budžeta već iz tekućih sredstava za rehabilitaciju puteva.

– Naravno, sve ovo je obavljeno u dogovoru sa opštinskim rukovodstvom. Cilj nam je svakako bio da se popravi stanje u pojedinim ulicama kada je u pitanju putna infrastruktura. U ulici Žrtava fašizma su zbog pomenutih problema iskopani otvoreni kanali sa obe strane puta. Sve ćuprije koje nisu imale propust da voda kroz njih prolazi su razbijene i postavljene su nove. Svaka od njih ispod sebe, ima ugrađenu cev za propust atmosferskih voda koje su usmerene kanalom i cevima prema kolektoru za atmosfersku kanalizaciju. Sada je sasvim sigurno da na kolovozu i u ćuprijama više se neće zadržavati voda od atmosferskih padavina.

– Pored toga, izvršeno je i asfaltiranje cele ulice u dužini od 330 metara. Ulica Žrtava fašizma nekada je bila jednosmerna pa je na zahtev građana koji u njoj žive sada dvosmerna. Ovo je urađeno kako pre svega sami građani ne bi obilazili ceo kvart da bio došli do svojih kuća. Problem zatrpavanja atmosferskih kanala prisutan je u mnogim ulicama u Bačkoj Palanci. Ovaj problem je izražen pre svega što građani ponekad ne vode dovoljno računa o posledicama onoga što rade.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Naime, zatrpavanje kanala pored kolovoza da bi se napravio parking na javnoj površini prouzrokuje da voda nema gde da odlazi pa se zadržava na kolovozu. Kada se voda zadržava na kolovozu onda je promet vozila i ljudi otežan. Iz tog razloga je neophodno da se opredelimo da li će kanali ostati takvi kakvi jesu pa da gazimo po vodi ili ćemo uraditi kanale za odvod vode i na taj način sačuvati put jer kanali, osim što odvode atmosfersku vodu, čuvaju i put od propadanja.

– Kolovoz u ulici Žrtava fašizma je širok četiri metra što je sasvim dovoljno da se mimoiđu dva vozila. Sigurno bi bilo bolje da su kanali betonirani i da su postavljene rešetke. Bilo bi to lepše i funkcionalnije, međutim da bi se sve to uradilo potrebna su sredstva oko deset miliona dinara. Sredstva u budžetu su ograničena, a svakako da treba znati da u našoj opštini ima još ovakvih i sličnih problema. Ukoliko bude sredstava i ako ih lokalna samouprava usmeri za tu namenu najlakše je angažovati izvođača.

O nekim narednim planovima Sićević kaže:

– Mi idemo dalje u izvođenju plana koga smo predložili u dogovoru sa lokalnom samoupravom i predsednikom Opštine Branislavom Šušnicom. Program za ovu godinu se odnosi na rehabilitaciju dvadesetsedam ulica u celoj opštini. Vrednost radova je oko 670 miliona dinara. U budžetu za rehabilitaciju kolovoza i atmosferske kanalizacije opredeljeno je 60 miliona dinara. Velikih izvođača ovih radova nema na tržištu i teško ih je dovesti ovde kod nas. Iz tekućih održavanja, ostalo je još malo sredstava. Prvo što planiramo da uradimo je pešačka staza kod zgrade „Elektrovojvodine“ u Bačkoj Palanci, da je povežemo sa postojećom pešačkom stazom kod Benzinske stanice „Radun“, gde već postoji trotoar. Na taj način ćemo decu i sve pešake koji se ovuda kreću, koliko toliko zaštititi od vozila, zaključio je Miroslav Sićević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here