Vojvođanske zadruge u nove mašine ulažu 150 miliona

Među dobitnicima finansijske pomoći je i ZZ "Ogledna stanica" iz Obrovca, koja ima 22 zadrugara i više od 100 kooperanata

656
Foto: Pres služba Pokrajinske vlade

Predstavnicima vojvođanskih poljoprivrednih zadruga u utorak su u Novom Sadu uručeni ugovori prema kojima je, na 14 učesnika konkursa Razvojne agencije Vojvodine, raspoređeno ukupno 150 miliona dinara.


Sredstva su namenjena za kupovinu mašina i opreme za preciznu poljoprivredu kao i za unapređivanje prerađivačkih kapaciteta u agraru.

Iz pokrajinskog budžeta dodeljeno je, bespovratno, 50 miliona dinara a zadrugari su izdvojili još 100 miliona za realizaciju te nove mere podrške poljoprivrednicima, članovima zadruga, objasnio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručujući ugovore.

– Izgradili smo efikasan sistem koji omogućava da, posredstvom Razvojne agencije, značajno pomognemo zadrugama da nabave odgovarajuću opremu i modernizuju svoje poslovanje – istakao je Mirović napominjući da je podrška realizovana maksimalno transparentno i primenom odgovarajućih kriterijuma.

[wonderplugin_slider id=184]

 

Među dobitnicima finansijske pomoći je i ZZ „Ogledna stanica“ iz Obrovca kod Bačke Palanke, koja ima 22 zadrugara i više od 100 kooperanata.

– Prvi put smo konkurisali u Pokrajini i veoma smo zadovoljni time što smo dobili podršku. Zahvaljujući tim sredstvima nabavićemo savremenu mašinu za istovar i utovar mineralnog đubriva i druge robe, čime ćemo ubrzati i znatno olakšati naš rad – ističe Radovan Grahovac, direktor te zadruge.

Malo više od 2,1 milion dinara dobila je ZZ „Smederevac“ iz Dolova kod Pančeva, koju čine pet zadrugara i mnogo više kooperanata.

– Bavimo se u prvom redu preradom industrijske konoplje kao i ratarstvom. Ova podrška će nam mnogo značiti kako bismo što više unapredili tu našu alternativnu biljnu proizvodnju – ističe Ivanka Smederevac, osnivač i direktor zadruge.

Zadovoljni su i u zadruzi „Nizine Plavna“, budući da će im ova podrška omogućiti nabavku savremene sejalice.

– To je mašina za elektronsku setvu, poseduje dži-pi-ar-es uređaj i umnogome će nam pomoći da unapredimo našu proizvodnju – naglašava Janika Mesaroš, direktor te zadruge u opštini Bač.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here