Najava boljih dana za ustanove kulture u Bačkoj Palanci

1927
Foto: Dnevnik

BAČKA PALANKA: Profesorka srpskog jezika i književosti Olja Nađ, nova je direktorka Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, a sudeći po onome što je nedavno najavila, kulturi u ovoj sredini slede bolji dani, počev od uređenja ključnih objekata.


Ovdašnji bioskop par meseci se nalazi u fazi radova na modernizaciji, a kako je izjavila Olja Nađ, prve filmske predstave u obnovljenoj sali mogu da se očekuju do Nove godine.

– Bačka Palanka i njeni građani dobijaju modernu salu bioskopa, a urađeno je mnogo lepog, pa kada sve bude gotovo ličiće na bajku – objašnjava nova direktorka KC. – Bioskop ovde, za razliku od nekih sredina u Srbiji, neće izumreti, jer ima tradiciju. Za nas koji radimo u kulturi nema minulog rada, jer stalno moramo da nudimo nove sadržaje, a svaki kulturni delatnik mora da se trudi oko poklonika i sledbenika kulture.

[wonderplugin_slider id=185]

 

Interesantno je da je sala Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci jedini scenski prostor u ovom gradu, ali iz KC najavljuju da neće još dugo biti tako. U ovoj varoši izgradnja pozorišta započeta je pre više od četvrt veka, zgrada je stavljena pod krov, ali potom su izbili problemi, počela su suđenja koja još traju… Nema pozorišta, ovdašnji glumci snalaze se za probe i prostor za predstave. Olja Nađ je prva osoba na nekoj javnoj funkciji u ovoj sredini koja je poslednjih godina izgovorila optimističke reči povodom sudbine zgrade pozorišta. – Mi smo tu da završimo neke nezavršene priče i da damo kulturi krila. To što Bačka Palanka nema zgradu pozorišta u funkciji velika je šteta, a pred nama je da se izborimo, i krećemo u bitku za pozorište. – najavljuje Olja Nađ, koja je i sama uključena u rad ovdašnjeg Dramskog kluba „Ars liberi”.

Pored bioskopa i pozorišta aktuelna je priča i o zgradi muzeja koja je velikim delom obnovljena, radi se fazno i biće lepa i funkcionalna. Najavljuje se rad na ponovnom uspostavljanju muzejske zbirke uz angažovanje stručnih ljudi i volontera.

[wonderplugin_slider id=183]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here