Zašto ljubičasta svetla osvetljavaju zgradu NB „Veljko Petrović“?

Znak podrške malim bićima

1
2799

Udruženje roditelja prevremeno rođenje dece Srbije „Mali Div“ obratilo se Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ sa predlogom da ova bačkopalanačka institucija učestvuje u obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece koji se obeležava sutra, 17. novembra.


Naime, na sutrašnji dan, širom sveta organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od takvih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da ta boja simbolizuje ovu temu.

„NB „Veljko Petrović“ će ispratiti ovaj događaj i upaliti ljubičasta svetla na fasadi jer smo institucija koja je namenski i uradila ovo osvetljenje. Upravo ovakva svetla imaju značajne institucije širom Srbije – Narodni muzej, Skupština grada Beograda, kao i Gradske kuće u drugim velikim gradovima u našoj zemlji. Naša biblioteka uvek učestvuje u ovakvim događajima gde se obeležavaju datumi na svetskom nivou“, rekao je direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Miladin Zorić.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakog dana. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika.

 

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“. Osim toga, ovo Udruženje, u saradnji sa stručnjacima iz oblasti neonatologije, realizuje projekte koji direktno doprinose poboljšanju lečenja i nege prevremeno rođenih beba.

Jedna od prilika da javnost Srbije sazna više o prevremeno rođenim bebama i teškoćama sa kojima se susreću one i njihovi roditelji, jeste obeležavanje Svetskog dana preveremeno rođene dece.

1 KOMENTAR

  1. Udruzenje ,,Mali Div,, Vam se od srca zahvaljuje na doprinosu u obelezavanju naseg praznika i podizanju svesti javnosti o problemu prevremenog radjanja!
    Topao ljubicasti pozdrav od divova i njihovih roditelja!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here