Dečije odeljenje NB „Veljko Petrović“ – mesto za rad i druženje najmlađih

Ustanove kulture

567

Predstavljanje Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ počinjemo sa najmađima, decom.


Dečije odeljenje Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ je počelo sa radom 1968. godine, na Dan oslobođenja Bačke Palanke, kada je i celokupan fond preseljen u zgradu bivšeg Dispanzera za plućne bolesti, tj. današnju zgradu Biblioteke.

Prvi bibliotekar Dečijeg odeljenja je bila Olga Knežević. U početku odeljenje nije raspolagalo sa velikim brojem publikacija, ali kako su godine prolazile fond je rastao, da bi 2019. godine dostigao cifru od 14 700.

Trenutno su na Dečijem odeljenju zaposlena dva radnika: Vesna Kralj, knjižničar i mr Borislava Toljagić-Segedi, bibliotekar. Rad Dečijeg odeljenja se dosta razlikuje od one njegove prvobitne namene. Kako su se s vremenom menjale potrebe korisnika, tako se i proširivala ponuda usluga. Od početnog servisa za izdavanje knjiga, Odeljenje je preraslo u mesto na kojem svako dete, pa i odrasli, mogu pronaći ponešto za sebe. Pored pažljivo odabranog fonda, korisnici imaju mogućnosti čestog druženja sa pesnicima za decu tokom kojeg isti predstavljaju svoj rad; da učestvuju u velikom broju radionica različitog karaktera, te često imaju priliku da prisustvuju koncertima i priredbama koje bibliotekari organizuju u saradnji sa školama, Predškolskom ustanovom „Mladost“, Klubom klasične gitare „Akord“, kao i Književnim klubom „Dis“.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Odeljenje trenutno ima preko 1.300 korisnika starosne dobi do 15 godina. Broj članova je ogledalo kvaliteta usluge na šta s pravom treba da budu ponosni i zaposleni u Biblioteci i građani. Takođe, raznovrstan program privlači sve veći broj mališana. „Čitajmo zajedno u biblioteci“ je projekat u sklopu kojeg se odvijaju radionice u kontinuitetu tokom cele godine. Posebno su interesantne zato što u njima učestvuju i deca i odrasli jer godine nisu bitne za one koji vole knjigu.

Pored toga što obavezno čitaju zajedno, učestvuju u realizaciji raznih kreativnih i edukativnih sadržaja. Veliki broj radionica, u toku godine, na Dečijem odeljenju se realizuje u saradnji sa vrtićima i osnovnim školama. Ovo odeljenje u toku obeležavanja akcije „Mesec dana knjige“ posete svi mališani predškolskog uzrasta i svi učenici prvog razreda, a poslednjih nekoliko godina česti gosti su deca iz mlađih vaspitnih grupa.

Za svaku grupu domaćini pripreme adekvatan program dobrodošlice. Dečije odeljenje, pored gore nabrojanih sadržaja, veoma uspešno organizuje i učešće na konkursima drugih biblioteka. Da bi zaposleni pružili što bolju i kvalitetniju uslugu omogućeno im je da posećuju seminare i naučne skupove, kako u zemlji tako i u inostranstvu, te da na istim prezentuju rad i Dečijeg odeljenja i Biblioteke uopšte.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here