Dejana Bačko dobitnica nagrade „Mladi heroji“

U Novom Sadu proglašeni su dobitnici priznanja „Mladi heroji“ koje četvrtu godinu dodeljuje fondacija Egzit

1529
Youth Heroes Motivation Day, Foto: Promo

Specijalna nagrada dodeljena je Dejani Bačko, svetskoj prvakinji u parataekvondou i slikarki. Prvu nagradu za nauku i obrazovanje dobili su Jelena Ivančić i Vojislav Gligorovski, priznanje za preduzetničku ideju Aleksa Nišavić, a za društveni aktivizam Srećko Zdravković iz Bora. Priznanje u oblasti kulture i umetnosti dobila je Tamara Rogović.


Specijalnu nagradu osvojila je Dejana Bačko, svetska prvakinja u parataekvondou za 2019. godinu, i višestruka vicešampionka evropskih takmičenja u istom sportu. Ova mlada heroina je istovremeno i studentkinja završne godine slikarstva i članica udruženja slikara koji slikaju koristeći usta i noge, navodi se u saopštenju.

[wonderplugin_slider id=185]

 

Pobednica u oblasti obrazovanja i nauke među srednjoškolcima je Jelena Ivančić, najbolja mlada matematičarka na svetu, drugo mesto dele Biljana Opranica i Radovan Okilj, prijatelji koji se međusobno bodre i napreduju u medicini, dok je treća nagrada dodeljena Veljku Đuriću, koji je sa svojih 15 godina osvojio čak 47 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Nagrade su dobili i studenti i postdiplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Vojislav Gligorovski, diplomac dva fakulteta i doktorand prestižnog Saveznog politehničkog instituta u Lozani, drugoplasirani su Maša Mišković, svestrana asistentkinja Pravnog fakulteta u Beogradu, i Đorđe Ogrizović, koji je proglašen najboljim mladim naučnikom inovatorom na svetu. Trećeplasirani je Dejan Mihajlović, najbolji diplomirani lekar u 2018. godini.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobio je Srećko Zdravković, na čiju je inicijativi Bor posle 30 godina dobio Dom omladine, drugu nagradu osvojila je Milanka Lana Nikolić, koja podiže svest o životu mladih sa hendikepom, a treća je pripala Stefanu Nikoliću, autoru projekta „Humanitarna kafa“.

„Mladi heroji“ preduzetništva su Aleksa Nišavić, devetnaestogodišnji osnivač marketinške agencije, Milan Trbojević, tvorac savetodavnog bloga Fali ti jedan papir za preduzetnike, i Nemanja Stojanović, koji se prvi na ovim prostorima bavi proceduralnim generisanjem 3D objekata.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Tamari Rogović, najmlađoj magistarki vizuelnih umetnosti u svetu, Nikoli Radosavljeviću, doktorandu Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i saradniku u nastavi Grafike, Aleksi Mirkoviću, virtuozu na harmonici i dobitniku 85 državnih i međunarodnih priznanja, kao i Sari Vujadinović, višestruko nagrađivanoj pijanistkinji koja se usavršava na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

[wonderplugin_slider id=184]

 

Konkurs „Mladi heroji“ preko kojeg su do sada prepoznata čak 52 mlada heroja, četvrtu godinu zaredom organizuju fondacija Egzit i Naftna industrija Srbije, uz podršku Radio-televizije Srbije, medijske kuće Ringier „Axel Springer” i izdavačke kuće „Vulkan“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here